Killswitch Engage předvedli Lucerně metalcorovou smršť

Praha - Killswitch Engage, jedna z nejvýznamnějších skupin moderní metalové scény, zavítala do České republiky. Koncert v sále Lucerna Music Baru byl dlouho očekávaným tuzemským debutem těchto Američanů, kteří zde vystoupili v rámci tzv. Pre-Assault show. Společně s Killswitch Engage zahráli žánrově spříznění As I Lay Dying a před časem znovuobnovená kapela Cynic.

„Prakticky nikdy jsme nesešli z naší cesty a tou je být rozdílní,“ uvedl kytarista Adam Dutkiewicz, zakládající člen Killswitch Engage. „Když jsme začínali s touto kapelou, chtěli jsme jen hrát cool riffy, řvát a zpívat. Zaujaly nás rozdílné zvuky, tak jsme se pokusili spojit všechny tyto rockové a popové styly a zároveň zachovat zdravou metalovou mentalitu.“ Hudební styl, kterým Killswitch Engage prosluli, se nazývá Metalcore. Zjednodušeně se jedná o fůzi agresivity a melodie, stavějící na klasických metalových základech.

Kořeny metalcoristů Killswitch Engage sahají do roku 1998, dnešní hvězdná sestava se však vykrystalizovala pozdějším angažováním výrazného vokalisty Howarda Jonese a bubeníka Justina Foleyho. Přelomovým momentem v kariéře bylo vydání desky The End Of Heartache, což odstartovalo okamžitý vzestup v amerických hitparádách a vyústilo až k nominaci na cenu Grammy.

Úvod večera patřil kalifornským Cynic, kteří publiku v zaplněném sále naservírovali dávku progresivního metalu. Následoval koncert elitní metalcorové formace As I Lay Dying, která rozproudila krev v žilách přítomných fanoušků. Agilní členové skupiny strojově servírovali jednu „šlapavou“ skladbu za druhou - na playlistu byly zařazeny věci z poslední úspěšné desky An Ocean Between Us a zároveň starší koncertní hity (např. Forever).

Killswitch Engage nastoupili na vyklizené podium s mírným zpožděním, avšak fanoušci nadšeně reagovali od samotného počátku. Všechny odehrané skladby vznikly v období působení Howarda Jonese ve skupině, takže šlo výhradně o průřez posledními dvěma deskami. Na Dutkiewiczovi a Jonesovi popudy atmosféra vygradovala až v obligátní skoky fanoušků z pódia do davu - samotní hudebníci na oplátku opakovaně vyjadřovali respekt pražskému publiku. Koncert byl uzavřen kontroverzní skladbou Holy Diver, která je kritiky považována za jednu z nejlepších cover verzí v metalové historii.

Koncert byl pořádán jako upoutávka na nadcházející festival Brutal Assault, který se bude konat 14.-16. srpna v bývalé vojenské pevnosti Josefov u Jaroměře. Na festivalu vystoupí například Carcass, Cradle of Filth, Kataklysm, Agnostic Front a další.

Playlist Killswitch Engage:

1. Intro
2. Daylight Days
3. Unbroken
4. Take this Oath
5. The Arms of Sorrow
6. Breathe Life
7. This Fire
8. Rose of Sharyn
9. Still Beats Your Name
10. Fixation on the Darkness
11. My Curse
12. A Bid Farewell
13. Life to Lifeless
14. This Is Absolution
15. The End Of Heartache
16. My Last Serenade
17. Holy Diver