Barokní klenot v Chotěšově marně čeká na finanční pomoc

Chotěšov - Obyvatelé Chotěšova na Plzeňsku mohou být hrdí na vzácný areál rozsáhlého kláštera na okraji své obce. Jejich radost však může v budoucnu přijít nadarmo, památka je totiž od roku zapsána na seznamu nejohroženějších památek na světě a situace se nemění. Obecní úřad nemůže poskytnout nákladné prostředky na restaurování, proto se zástupci obce již několikrát obrátili na stát. Zatím však odezvu nenacházejí.

Během desetiletí klášteru chyběla důkladnější péče a rozsáhlé prostory značně zchátraly. Celková suma potřebná na opravu byla restaurátory a statiky vyčíslena na jednu miliardu korun. „Je to běh na dlouhou trať, ale věříme, že se nám podaří získat jednorázově větší částku, například z evropských fondů,“ uvádí starostka obce Jaroslava Mathesová (ODS).

V minulosti bylo zástupcům obce představeno několik záchranných návrhů, k jejich realizaci však nikdy nedošlo. Jediným možným řešením je podle místních získání celé sumy najednou.

Interiér nabízí i rozsáhlou původní fresku klenoucí se nad schodištěm, která byla zachráněna šťastnou náhodou - byla odkryta při požáru  pod ohořelou vrstvou omítky. Chotěšovský klášter ukrývá také rozsáhlé sklepení s unikátním systémem vodního vedení, které složilo místní kovárně, lihovaru či mlýnu. Odvodňovací systém funguje bezchybně až do dnešních dob.

O celý komplex kláštera v současné době pečují alespoň z části občanská sdružení a dobrovolníci. Díky jejich činnosti se však renovují pouze nutné části - střechy či narušené zdi. „Stát nám nijak nepomáhá a obec jako je Chotěšov nemůže jeho opravy zajistit z vlastního rozpočtu,“ dodává správce kláštera Václav Celer. I on věří, že požadovaná suma z Evropských fondů či státního rozpočtu pomůže smazat jméno Cholešovského kláštera z nelichotivého seznamu.