Brno čeká Chalupeckého cena i Bruselský sen

Brno - Milovníci výtvarného umění a designu v jihomoravské metropoli se v druhé polovině letošního roku dočkají finálové výstavy Ceny Jindřicha Chalupeckého, rozsáhlé expozice české fotografie z dob normalizace nebo reprízy úspěšné výstavy Bruselský sen. Do 19. října je zde také k vidění 23. ročník mezinárodního bienále grafického designu.

Finále Chalupeckého ceny pro umělce do 35 let hostí střídavě Praha a Brno. Protože hlavní budova Domu umění na Malinovského náměstí prodělává rozsáhlou rekonstrukci, uvidí zájemci díla nejtalentovanějších mladých umělců v Domě pánů z Kunštátu.

Stejná budova bude v září a říjnu hostit výstavu fotografií, kreseb a pastelů Pavla Nešlehy nazvanou Souvislosti. Lidé se mohou seznámit s málo známým úsekem umělcova díla. Nešleha před pěti lety zemřel, letos by slavil 71. narozeniny.

Pro Moravskou galerii připravuje odborník na československou fotografii Antonín Dufek kolekci Třetí strana zdi, která vybranými 300 snímky shrne fotografické dílo různých autorů z let 1969 až 1988.

Diváckým magnetem se pravděpodobně stane brněnská repríza výstavy Bruselský sen o československé účasti na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu a životním stylu v první polovině 60. let. Moravská galerie převzatou kolekci obohatí o exponáty ze své rozsáhlé sbírky grafického designu.