Fotografové oživují dědictví Josefa Seidla

Volary - Profesionální fotografové se rozhodli navázat na činnost Josefa Seidla, šumavské legendy v tomto oboru. Ten se zabýval pořizováním snímků osob i krajiny jihozápadního pohraničí. Při objíždění šumavských vesnic si vezl obří plátno s krajinářským výjevem, které používal jako pozadí několika svých snímků. Tak vznikla rozsáhlá osobní sbírka, která byla nedávno objevena na půdě českokrumlovského domu. Současní fotografové se vydávají v jeho stopách a pořizují materiál sloužící k porovnání života na Šumavě v různých dobách.

Prvním místem k pořízení nového souboru byly Volary na Prachaticku. Tým Seidlových pokračovatelů oslovoval přímo na nádraží zvědavé obecenstvo a pořizoval kolekci fotek před zhotoveným plátnem. Před panelem si tak vyměnili místa výpravčí, turisté, rodiny s dětmi či studenti. Kolemjdoucí se nezdráhali a ochotně spolupracovali na vytváření zajímavé kolekce snímků.

Autoři slibují, že volarské nádraží nebylo zdaleka poslední zastávkou jejich smělého projektu. V hledáčku mají především zaniklé pohraniční vesnice, které tímto chtějí srovnat s prvorepublikovou érou. „Naším cílem je vytvoření jakési studie života v Pošumaví,“ poznamenal fotograf a jeden z vedoucích projektu David Veis.

Při putování se fotografové inspirují Seidlovým plánem z roku 1915. Pořizování snímků v šumavském prostředí ukončí do konce září. Poté bude vzniklý materiál vyhodnocen a použit na výstavu. Na projektu spolupracují také dokumentaristé, kteří mají v plánu převést fotografické mapování Šumavy na filmové plátno. Film by se měl v budoucnu objevit na obrazovkách České televize.