Slavný francouzský pěvec završí Letní slavnosti staré hudby

Praha - Jeden z nejznámějších současných kontratenoristů, Francouz Philippe Jaroussky, korunuje finále mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby. Na závěrečném koncertu v neděli 17. srpna ve Smetanově síni pražského Obecního domu přednese lamentace a árie významného barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. Doprovázet ho bude český barokní orchestr Musica Florea pod vedením Marka Štryncla.

„Zatímco na naší scéně kontratenoristy slyšíme velmi zřídka, ve Francii má kult vysokých mužských hlasů bohatou a dlouhou tradici,“ říká Barbora Bukovinská, koordinátora kulturních akcí Francouzského institutu, který tento projekt stejně jako další vystoupení francouzských umělců podpořil. V rámci Francouzské sezóny se uskuteční během letošního roku zhruba padesát akcí. Francie tím symbolicky předává České republice žezlo v předsednictví EU.

Charismatického pěvce přivítaly Letní slavnosti staré hudby již v roce 2004. "Jeho bravurní technika a procítěná lyrická interpretace na nejvyšší pěvecké úrovni jsou fascinující a staví jej vedle takových hvězd, jako jsou Magdalena Kožená nebo Cecilia Bartoli, říká o Jarousském Žaneta Nováčková, vedoucí produkce festivalu.

Letní slavnosti staré hudby jsou ojedinělou přehlídkou hudby historických uměleckých slohů v autentickém podání dobových nástrojů. Letošní 9. ročník představil hned několik pozoruhodných „francouzsky laděných“ projektů. Součástí třídílné série L´Art français byly nejprve sonáty a kantáty od Maraise, Couperina a Rameaua v podání souboru Stradivaria a tenoristy Jeffreyho Thompsona. Poté bylo uvedeno koprodukční představení Cestopis tanečního mistra choreografky a tanečnice Gudrun Skamletz a souboru Collegium Marianum. Do třetice uvedl festival barokní provedení Molièrovy komedie Lékařem proti své vůli v podání divadelní společnosti La Fabrique à théâtre.

Jaroussky po koncertu v Praze odcestuje spolu s Musicou Floreou do Francie, kde vystoupí na mezinárodním festivalu v Sablé. Ten je dlouholetým partnerem Francouzského institutu a významně se podílel i na letošní programové nabídce festivalu Letní slavnosti staré hudby.