Publikace představuje pražské památky, které dostaly novou tvář

Praha - Turisté i zájemci o historii si mohou v pražských infocentrech vyzvednout novou brožuru o architektonických památkách. Ta představuje padesát nejzajímavějších budov, které byly za posledních pět let v hlavním městě opraveny.

Historické domy v ulici Nový svět na Hradčanech ještě před dvěma lety ohrožovala vlhkost a některé z nich dokonce hrozily zhroucením. Dnes jsou opravené a spolu s dalšími pražskými památkami je lze najít v novém česko-anglickém průvodci.

„Jsou to nejvýznamnější památky, které hlavní město opravilo nebo pomohlo opravit ze svých nákladů,“ upřesňuje pražský radní pro kulturu Milan Richter.

Město dotuje především rekonstrukci vnějších částí budov, které ho pak mohou reprezentovat a přilákat více turistů. „Často to bylo z popudu sboru expertů památkové péče, kde jsme také upozorňovali na některé detaily, které dělají Praze ostudu,“ dodává historik architektury Zdeněk Lukeš. 

Každá stavba je zachycena tak, jak vypadala před rekonstrukcí a jaká je dnes. Jednoduché mapy také ukazují turistům, kde je najít. Přiloženo je DVD s dokumentárními filmy věnovanými například opravám Karlova mostu nebo rekonstrukci karlínského divadla. Publikace vyšla v nákladu tisíc kusů. Do budoucna město plánuje větší a propracovanější databázi pražských památek, která by byla turistům k dispozici v elektronické podobě.