Máj F. A. Brabce startuje v českých kinech již za týden

Praha - Režisér a kameraman František Antonín Brabec se opět pustil do odvážného filmového ztvárnění klasického díla české poezie. Lyricko-epická skladba Máj, jedno z nejslavnějších děl českého básnictví,  bylo v Brabcově rukopisu přetvořeno ve výpravně-epický příběh, který slibuje především audiovizuální podívanou a mimořádnou atmosféru. Filmoví diváci se o tom mohou přesvědčit již příští čtvrtek 21. června.

Brabcovo drama i Máchova předloha jsou plné vášně, viny i trestu. Mistr ve ztvárnění vizuálního cítění pomocí obrazu se stejně jako před osmi lety pustil do zdánlivě nezfilmovatelné látky. „Je to velmi riskantní krok. Převyprávět báseň máchovského formátu s pomocí filmového obrazu je nesmírně těžké. Největším problémem bylo vyjádření vlastní dějové linky, který je v básni silně potlačena,“ uvedl samotný režisér. Ve filmu podle jeho slov muselo dojít i k decentním milostným scénám, ale také k syrovému zobrazení smrti či mučení. Podobně jako u Kytice se Brabcův film obejde bez přemíry slov.

Spolupráce na scénáři se ujala Ivana Nováková, se kterou Brabec natočil již snímek Krysař. Právě zásluhou jejího zkoumání mohli filmaři poodhalit reálný základ Máchovy básně. „Jeho příběh je prosycen pověstmi, ale spáchání otcovraždy či výskyt poslední popravy lámání kolem v dané lokalitě lze vystopovat, tudíž některé nosné motivy mají reálný základ,“ tvrdí Nováková. Jádro příběhu setrvá v základní problematice tragického milostného trojúhelníku dívky, chlapce a jeho otce.

Při vytváření hereckého týmu vsadil Brabec na zajímavá jména. Do hlavních rolí obsadil Martina Stropnického a Sandru Lehnertovou, pro něž je Máj první zkušeností s účinkováním ve filmu. Vedle nových tváří se představí osvědčené herecké osobnosti v podobě JanaTřísky, Juraje Kukury, Kryštofa Hádka či Jana Přeučila.

Hudební podklad, mající podle tvůrců zásadní roli, kompletně obstarala populární skupina Support Lesbiens. Spolu se symfonickým orchestrem slibuje neotřelý a zajímavý zvukový podkres. Její první CD s hudbou z filmu Máj si mohou lidé zakoupit od 9. září. Samotný film může být po kytici dalším důkazem, že povinná literatura ze studentských let může trhat rekordy v návštěvnosti kin.