Kapela R.E.M., která vstoupila do rock'n'rollové síně slávy, vystoupí v Praze

Praha - Zkratka R.E.M. (česky "rychlé pohyby očí") označuje fázi spánku, v níž se člověku zdají sny. Do svého názvu si ji dala také americká kapela, která se za téměř 30 let své existence pevně usadila na rockovém výsluní a v roce 2007 byla uvedena do rock'n'rollové síně slávy. R.E.M. vystoupí 17. srpna v Praze.

Popularita R.E.M. sice v posledních letech poněkud vybledla, na novém albu Accelerate se ale znovu nadechli k návratu na ztracené pozice. R.E.M. již potřetí představí 17. srpna svoji koncertní show i fanouškům v Česku.

Vůdčí osobností skupiny je zpěvák, textař a také autor obalů a videoklipů Michael Stipe. Hubený frontman s vyholenou hlavou a propadlými tvářemi není zrovna typem pro titulní stránky módních časopisů, na pódiu však působí sebevědomě a excentricky. On sám k tomu říká: „Jeviště je magické místo, na němž záře reflektorů dělá i ze zbabělců hrdiny… Vždycky jsem byl nesmělý, dokonce když jsem byl ve škole volán k tabuli, byl jsem tak nervózní, až jsem se jednou trémou počural.“

Nemají rádi Bushe, podporují Obamu 

Kapelu R.E.M. založili v roce 1980 zpěvák Michael Stipe, kytarista Peter Buck, bubeník Bill Berry a baskytarista Mike Mills. Premiéru měla ve zrušeném kostele v domovském městě Athens v americkém státě Georgia. Svůj těžko zaměnitelný sound předvedla skupina již na debutové nahrávce Murmur z roku 1983, kterou vyhlásil časopis Rolling Stone za album roku. Větší komerční úspěch ale přišel až s pátým albem Document (1987), které se umístilo v americké Top 10.

R.E.M. patří mezi umělce, kteří se často a adresně vyjadřují k politickým problémům - v minulosti se zapojili do kampaně proti znovuzvolení George Bushe americkým prezidentem a nyní podporují demokratického kandidáta Baracka Obamu.

Ostré jak žiletka 

Čtyři roky trvalo, než kapela přišla s novým albem Accelerate, které by ji
mělo vrátit znovu na výsluní. "Myslím, že skladby na Around The Sun jsou
skvělé, ale v průběhu natáčení jsme ztratili zaměření kapely. Nyní je toto
zaměření zpět. A je to ostré jak žiletka," tvrdí Michael Stipe.

Podle hudebního publicisty Vojtěcha Lindaura je právě jejich poslední deska znamenitá. „Vrátili se k syrovému rocku, což bylo to nejlepší, co mohli udělat,“ říká.