Němcův film o srpnu 1968 Holka Ferrari Dino bude mít premiéru na internetu

Praha - Režisér Jan Němec natočil o 21. srpnu 1968 celovečerní hraný film Holka Ferrari Dino, jehož dokumentární součástí je i 16 minut invaze, kterou Němec v Praze pořídil se svým štábem. V hlavních rolích se objeví Karel Roden, Jan Budař a herečka Tammy Sundquist. Snímek bude mít neobvyklou premiéru - poprvé bude ke zhlédnutí 21. srpna 2008 v 21. hodin prostřednictvím internetu, do klasických kin na něj budou moci diváci zajít na podzim.

„S dokumentem má snímek Holka Ferrari Dino společného to, že poprvé zahrnuje 16 minut invaze, kterou jsem se svým štábem natočil 21. srpna. Film je vlastně historie, jak ten materiál vznikal a jak se ho ještě týž den podařilo převézt do Rakouska, aby ho tamější televize druhý den do celého světa vysílala,“ přibližuje pozadí vzniku filmu jeho režisér Jan Němec. Snímek je jakousi konstrukcí toho, jak se režisér k natáčení 21. srpna dostal a jak natočený materiál poté za pomoci italského kolegy a novinářky vyvezl za hranice. „Mě představuje Karel Roden, italského přítele Jan Budař a novinářku, které se říká Holka Ferrari Dino, ve Španělsku žijící Češka Tammy Sundquist, takže je to fabulovaná verze této události,“ upřesňuje Němec.

Situace podle jeho slov prý 21. srpna byla taková, že nikdo nevěděl, co se děje na hranicích: „Jestli Rusové povolí projet, nepovolí, jestli střílí, nestřílí, jestli se podaří převézt materiál… A já jsem zjistil, že Italové mají možnost projet, to znamená pravý Ital, napůl Italka a já jsem předstíral Itala. Byla to tedy taková road movie za dobrodružstvím, ale nepašovali jsme kokain, ale důležitý dokumentární materiál.“

21. srpna 1968 režisér natočil celkem čtyři kotouče filmu včetně záběrů Václavského náměstí, Hradu, mostů, po kterých jely ruské tanky, zapálených aut a dalších momentek z inkriminovaného dne. Výsledný materiál podle něj dává nijak dramaticky nesestříhaný časový přehled toho, co se skutečně odehrálo.

Natočený materiál posléze Němec předal řediteli tehdejší rakouské televize, kterým byl Helmut Zilk. „Věděl jsem, že musím jít na nejvyšší místa, aby to bylo ihned. A protože pana doktora Helmuta Zilka jsem znal, protože v té době jsem dělal film s Karlem Gottem a koprodukce se vyjednávala právě s ním, tak jsem věděl, komu materiál předat.“ Záběry z 21. srpna hned druhý den obletěly prakticky celý svět a viděla je asi miliarda lidí. „Film byl natočený profesionálně na 35 mm, takže mu to dalo věrohodnost a autenticitu,“ dodává Němec.