Jiří Bělohlávek: Američané českou klasiku obdivují

New York - Jeden z nejznámějších a nejuznávanějších českých umělců, šéfdirigent londýnského BBC Symphony Orchestra Jiří Bělohlávek, se už na domácích scénách moc často neobjevuje. O to častěji hraje ve slavných sálech po celém světě. Poslední dobou patří mezi jeho nejčastější zastávky Spojené státy.

Jeho nejnovějším debutem v USA byly koncerty v rámci letního festivalu Mostly Mozart, pořádaného v newyorském Lincolnově centru už téměř čtyřicet let. Po oba dva večery bylo hlediště v Avery Fisher Hall zcela zaplněné nadšenými posluchači. Na programu byla skladba Bohuslava Martinů, Mozartova Koncertantní symfonie a Beethovenova 7. symfonie.

USA: Nadšené publikum a prvotřídní hudebníci 

„Festival Mostly Mozart je tradiční letní akce v New Yorku, která má své věrné obecenstvo. Posluchači velmi pozorně sledovali celý program a nadšeně aplaudovali,“ říká Bělohlávek, který na tomto newyorském koncertě dirigoval kromě festivalového orchestru i dva mladé sólisty - violisty Janine Jansenovou a Maxima Rysanova.

Bělohlávek si získal newyorské publikum svým debutem v Metropolitní opeře, kde před čtyřmi lety uvedl představení Janáčkovy opery Káťa Kabanová. Pravidelně se ale objevuje na scénách jiných symfonických orchestrů - v San Francisku nebo Washingtonu, v příští sezoně ho čeká Los Angeles. Pracovat do USA jezdí rád, může se tu totiž spolehnout na profesionalitu hráčů: „Všechna tělesa k nimž přijíždím - a zejména Metropolitní opera v New Yorku - jsou prvotřídními uměleckými institucemi, kde nejvyšší kvalita je předpokladem a všechny síly pracují pro zdar společné věci,“ říká.

Osmiminutový Martinů 

Pravidelně tu uvádí českou klasickou hudbu. Ať už to byl oblíbený Janáček nebo tentokrát Martinů. „Serenáda pro housle a violy od Bohuslava Martinů je malá skladbička z třicátých let, kterou mám rád již od mých studijních let, a posloužila zde jako výborný, krátký a efektní úvod programu. Trvá asi osm minut a je v ní ve zkratce mnoho charakteristických rysů české muziky. Česká hudba má trvalé místo v repertoáru amerických hudebníků, pohledem na programy nové sezony v Carnegie Hall můžeme s potěšením zjistit, že dílu Leoše Janáčka se dostává zasloužené pozornosti,“ komentuje dirigent popularitu české klasické hudby v USA.

I když pracuje hlavně v zahraničí, vrací se i na domácí pódia. V příští sezoně bude Bělohlávek dirigovat hned třikrát Pražskou komorní filharmonii - budou to koncerty v září na Pražském Hradě, v březnu koncert Beethovenovy Missy solemnis v abonentní řadě a v květnu je čeká společný koncert v rámci Pražského jara. Dvakrát povede i Českou filharmonii. „V září na jubilejním koncertu k poctě 100. výročí premiéry Mahlerovy 7. symfonie v Praze a později v abonentním programu s pianistou Václavem Máchou,“ uzavírá dirigent.