Samizdatová videa doplnila výstavu Nechci v kleci!

Olomouc - Pasáže z Originálního Videojournalu, jediného samizdatového videozpravodaje v bývalém východním bloku, při příležitosti 40. výročí potlačení pražského jara přibyly k výstavě nazvané Nechci v kleci!, která v olomouckém muzeu umění seznamuje návštěvníky s neoficiální výtvarnou kulturou v letech 1970-1989. Mezi videi jsou například medailony fotografa Jindřicha Štreita a sochaře Olbrama Zoubka nebo zpravodajské šoty z výstav i z protirežimních demonstrací. Výstava začala již v dubnu a potrvá do 28. září.

Originální Videojournal vznikl z popudu Václava Havla jako obrazová obdoba knižního a novinového samizdatu v roce 1988, kdy disidentská skupina kameramanů Čeněk natočila nulté číslo. Do listopadu 1989 bylo natočeno sedm dílů. Obsahovaly dvě hodiny reportáží, medailonů, rozhovorů, anket a dalších příspěvků, které mapovaly nezávislé kulturní aktivity a činnost tvůrců na indexu. Originální Videojournal vydával kolem 40 až 50 kopií kazet, které si lidé dál spontánně kopírovali.

Pro panoramatičtější dokreslení normalizační atmosféry jsou v olomoucké expozici k ukázkám připojeny také tři dobové pořady Československé televize. „Nejedná se o zjevně propagandistické dokumenty, které by byly přímým antipodem hanícím neoficiální kulturu. Námi nabízené pořady mají jen naznačit úroveň tehdejší televizní zábavy,“ uvedl autor koncepce výstavy Ladislav Daněk.

Výstavu Nechci v kleci! zatím navštívilo 5 a půl tisíce lidí. Tvoří ji 140 exponátů od 105 autorů. Zastoupena je zde malba, plastika i fotografie, volná grafika, kresba i užité umění.