Český Woodstock v Trutnově vzpomene oběti invaze roku '68

Trutnov - Na čtyřicet let staré události vzpomněli i v Trutnově. Začal zde jednadvacátý ročník mezinárodního hudebního Open Air Music Festivalu, známý též jako Český Woodstock. Festival, který je domácí rockovou přehlídkou pod širým nebem s nejdelší tradicí, letos organizátoři věnovali obětem invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do tehdejšího Československa. Zahájení proto symbolicky zastala skupina Missa Karel Kryl revival, která akci otevřela protestsongy Karla Kryla -známý český písničkář je napsal právě během okupace v roce 1968.

Festival se koná od 21. do 24. srpna a vystoupí zde desítky českých i zahraničních interpretů. Své písně zde zahrají metalisté Soulfly nebo punková formace The Subways. Hlavním hostem festivalu měl původně být syn slavného reggae-zpěváka Boba Marleyho Stephen, ten ale nakonec kvůli zdravotním potížím zrušil své evropské turné včetně trutnovské zastávky.

Z českých hudebníků vystoupí kultovní kapela Plastic People of the Universe, návštěvníkům se představí i Sto zvířat, Tleskač, Krucipüsk, Jaksi Taksi, Brutus, Michal Prokop nebo Vladimír Mišík. V tradičním seriálu festivalu, který připomíná historii domácí populární hudby, zazpívá Pavel Bobek.

Dnešního zahájení se podle pořadatelů zúčastnily čtyři tisíce lidí. Vedle Missa Karel Kryl revival si čtyřicáté výročí invaze připomenou i další interpreti a různé festivalové happeningy. „Je to podstatné datum, neboť nebýt roku 1968, nebýt následné normalizace a především Charty 77, která ta léta 'rozsvítila', nebylo by pravděpodobně ani undergroundu a nebylo by tohoto festivalu,“ řekl zakladatel přehlídky Martin Věchet. „Hudební a umělecké kořeny tohoto festivalu sahají až do 60. let a jejich paprsky se dotýkají celé té magické atmosféry, která tady panuje,“ prohlásil.

Přesah mimo hudební oblast na festivalu zastoupí návštěva francouzského herce Pierra Brice, někdejšího představitele filmového Vinnetoua. Pořadatelé oznámili rovněž účast bývalého prezidenta Václava Havla, který patří k příznivcům a pravidelným návštěvníkům festivalu. Tento rok se také bude poprvé konat dvouhodinová veřejná diskuse bývalého prezidenta s tvůrci undergroundové scény.