Jihlava a Praha se stanou specifickými kinosály

Jihlava, Praha - Předzvěstí festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě se již popáté stane tzv. Živé kino. Přináší sérii promítání ve veřejném prostoru, s nímž jsou vybrané filmy nějakým způsobem propojeny. Jihlavští diváci budou moci ode dneška na různých místech zdarma zhlédnout šest vybraných snímků, vybrané dokumenty se již promítají v Praze. 12. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava se uskuteční 24. až 29. října.

Organizátoři vycházejí z myšlenky, že film pro své plné vyznění nemusí být promítán pouze v klasickém kinosále. Samo město se může stát kinem, které filmy promítá v prostředích, z nichž vyrůstají nebo jsou s nimi propojeny.

Živé kino tak v Praze přináší například snímek Národ sobě aneb české moře v osmnácti přílivech Jana Gogoly ml. právě na Národní třídu. Ženy proměny Eriky Hníkové instaluje před obchodní dům Kotva nebo vrací Hry prachu Martina Marečka o zasedání MMF a Světové banky v Praze na místo jejich vzniku - před Kongresové centrum.

Belgický dokument o nuzných podmínkách zemědělských dělníků v Evropské unii El Ejido - zákon blahobytu se bude v Jihlavě promítat poblíž budovy obchodního domu Tesco. „Dokumentární detektivku“ Ztracená dovolená o hledání skupinky čínských turistů ze ztracených fotografií uvidí tamější diváci na náměstí Svobody a promítacím prostorem pro ironizující pohled na dnešní politické organizace mladých Kupředu levá, kupředu pravá se stane jihlavská radnice.

Všechny projekce začínají ve 20:30, vstup je volný. Diváci se na projekcích mohou zúčastnit soutěže o pět akreditací na říjnový festival.

Program jihlavské přehlídky (podrobnosti zde)

22. 8. - náměstí Svobody: Ztracená dovolená

23. 8. - polní cesta vedle Tesca: El Ejido, zákon blahobytu

26. 8. - roh ulic Znojemská a U Dlouhé stěny: Vyráběné krajiny

27. 8. - hradební zeď za kinem Dukla: Sejdeme se v Denveru

29. 8. - hradební parkán mezi kostelem sv. Jakuba a Brněnskou ulicí: Šumná Jihlava, Můj dům, můj Braník

30. 8. - Radnice města Jihlavy: Kupředu levá, kupředu pravá

Program pražské přehlídky (podrobnosti zde)

20. 8. - Rašínovo nábřeží, Praha 2 / náplavka pod domem č. 78: Občan Havel 

21. 8. - Nová scéna Národního divadla - mezi pilíři, Praha 1: Národ sobě aneb české moře v osmnácti přílivech

25. 8 - Valdštejnské náměstí, Praha 1 / roh domu U Tří čápů, ul.Tomášská 20/16: Papírový atentát

28. 8. - Václavské náměstí, Praha 1 / u Café Tramvaj (ulice Vodičkova): Český sen

31. 8. - náměstí Republiky, Praha 1 / před OD Kotva: Ženy pro měny