V Litoměřicích se poosmé střetávají kvalitní filmy i tvůrci

Litoměřice - Hrané filmy a dokumenty, které jsou jinak k vidění málokde, besedy s tvůrci, divadelní hry a koncerty různých žánrů jsou důvodem, proč se do Litoměřic opět sjeli návštěvníci z celé republiky. Zdejší filmový festival si během let získal vynikající renomé a i letos nabízí filmy, kvůli kterým se vyplatí malebné město s několika scénami včetně klasického letního kina navštívit.

Tématem letošního ročníku nazvaného Litoměřice poosmé je Střet realit, uváděné snímky si podle organizátorů pohrávají s tématem reality a variacemi jejího nazírání. (V minulých letech se zde střetávaly například pohlaví nebo generace.) Festival zahájila česká předpremiéra francouzského snímku Strach ze tmy. Do neděle 23. srpna se na plátně objeví například dokument Wernera Herzoga Můj milovaný nepřítel - Klaus Kinski a hraný snímek Fitzcarraldo, maďarský film, uvedený úspěšně na loňské přehlídce Cinepur Choice Mléčná dráha, snímek Jeana Cocteaua Orfeus nebo dokumenty Vládneme, nerušit a Bezesné noci

Na programu jsou i komponované pořady a přednášky, například na téma Japonská animovaná tvorba. Publicista Erik Tabery, režiséři Tomáš Kudrna a Radim Špaček zase budou hosty bloku nazvaného Střet s politikou: Varování do let budoucích. Tradičně hodně prostoru dostala i tvorba studentů filmových škol.

Z hudebních kapel se již pod širým nebem představila například kapela Schodiště, která oslavila 25 let své existence. Dnes vystoupí kapely Nana ZorinVoices, v sobotu dostanou prostor místní kapely. Pozvání přijal i pražský divadelní soubor Letí s inscenací irské hry Náš malý svět nebo pražský divadelní soubor Mráz po zádech s pohádkou Anastazius Kočkorád - velký kouzelník. Pořadatelé připravili i výstavu věnovanou slovenskému filmovému plakátu.  

Projekce a pořady se konají v kině Máj, Divadélku Minimax, Knihovně K. H. Máchy a na Střeleckém ostrově, kde jsou kromě letního kina další tři scény.