Chopinovy melodie rozezvučely Mariánské Lázně

Mariánské Lázně - V západočeských Mariánských Lázních vrcholí 49. ročník Festivalu Fryderyka Chopina. Třetí nejstarší hudební přehlídka v Česku pod patronátem Lenky Filipové se už druhý rok snaží změnit svou podobu. Více prostoru dostávají hlavně mladší interpreti.

Polský klavírista a hudební skladatel Fryderyk Chopin (1810-1849) strávil v Mariánských Lázních léto v roce 1836. Ku příležitosti jeho pobytu založila Společnost Fryderyka Chopina v roce 1959 festival na hudebníkovu počest. Od té doby hostí lázeňské město příznivce hudby každý rok, vždy osm dní třetí týden v srpnu. Letošní ročník probíhá od 16. do 23. srpna.

Festivalový týden nabízí symfonické koncerty, nokturno, matineé, doprovodné koncerty na kolonádě a jiných místech města. Hlavním programem jsou ale klavírní recitály, zaměřené na dílo polského skladatele. „Na letošní ročník přijela světová špička, mezi umělci se objevila taková jména jako Janusz Olejniczak, Martin Kasík, Christiane Klonz nebo vynikající italský pianista Sandro de Palma,“ vyjmenoval nejvýznamnější hudebníky letošního festivalu jeho ředitel Ondřej Valenta.

Mezi posluchači stále převládají lidé dříve narození. Vedení festivalu se přitom na pódia poslední dva roky snaží lákat hlavně mladé hudebníky. „Vyvážení zkušených matadorů a mladých by mělo tady zůstat a vlastně je to taková koncepce do budoucna,“ popsal plány společnosti čestný prezident festivalu Ivan Klánský.

Vydáno pod