Nevšední výstava v Pardubicích ukáže kokos i lampu

Pardubice - Východočeská galerie v Pardubicích (VCG) od začátku září nabídne návštěvníkům pohybující se kokos, promlouvající figuríny nebo vysavač z pouliční lampy - jinak též průřez tvorbou výtvarníka Krištofa Kintery pod názvem Believe it or not. Umělec, který patří mezi přední osobnosti českého vizuálního umění, se snaží nacházet nové možnosti použití pro věci všedního dne.

Čtyřiatřicetiletý Krištof Kintera vstoupil na uměleckou scénu v počátku devadesátých let během svého studia na Akademii výtvarného umění v ateliéru dnešního ředitele Národní Galerie Milana Knížáka. Debutoval výstavou To (1996), třikrát byl nominován na prestižní Cenu Jindřicha Chaloupeckého určenou mladým výtvarníkům. O jeho díla jeví zájem domácí a zahraniční kulturní instituce, soukromé galerie i sběratelé.

Sály VCG v Pardubicích v domě U Jonáše naplní umělcova díla od 2. září a k vidění budou až do 2. listopadu.Believe or not nabízí Kinterovy objekty vytvořené od roku 1995 do současnosti a pracovníci galerie mluví o výtvarníkových dílech jako o výstavě, která tu ještě nebyla. „Věcem, které známe v nějakém kontextu a které plní jistou funkci, dává úplně nový rozměr," informovala Šárka Zahálková z VCG.

Pouliční lampy a kokos na elektrický pohon

„Nejsem zastáncem nějaký rigorózní metody, čerpám zkrátka ze života, z toho, co mě obklopuje, snažím se na to nějak reagovat,“ popsal způsob své tvorby sám Kintera. Místo obrazů nebo plastik návštěvníci galerie uvidí zajímavé elektrické spotřebiče i nezvykle sestavené pouliční lampy. S jednou z nich musel pomáhat jeřáb, když ji dostávali do okna Domu u Jonáše.

„Všechno toto je umění a nějakým způsobem to reaguje na svět kolem nás. Ne vždy se to musí líbit, ale když se podíváme zpátky do historie, tak cokoliv, co bylo dřív, včetně třeba krásného impresionismu, který nyní všichni milujeme, bylo ve své době něco nepředstavitelného,“ obhajuje expozici Zahálková.

Umělecká tvorba Krištofa Kintery by se během září měla z výstavních sálů přesunout i na Pernštýnské náměstí. Právě tady chce autor před zraky diváků postavit originální útvar z pytlů cementu.