Český Woodstock vrcholí, přivítal Havla i filmového Vinnetoua

Trutnov - "Český Woodstock" ve východočeském Trutnově vrcholí. Už třetím dnem zde pokračuje mezinárodní rockový Open Air Music Festival. Tradiční akci letos pořadatelé symbolicky věnovali obětem srpna 1968, ku příležitosti účasti filmového Vinnetoua ji oblékli do indiánských barev. Akce se zúčastnil i symbolický náčelník festivalu Václav Havel, letos ovšem naposledy v areálu Na Bojišti. Příští rok čeká trutnovský festival stěhování, na dosavadních pozemcích vznikne dětský zábavní park.

Důvody, proč se Open Air Music Festival přemístí, vyjmenovává spolupořadatelka Eva Navrátilová: „Má to mnoho důvodů. Jedním je, že okolní louky jsou určené k zastavění a bude se tam pravděpodobně budovat parkoviště. V areálu festivalu má vzniknout dětský park pro komerční využití. Navíc Bojiště jako takové je již vzhledem k počtu návštěvníků malé - a my chceme přijít i se širším programem.“

Náhradním areálem by se mohly stát pozemky Na prachárně jen o pár kilometrů dál ve Volanově. „Ve Volanově vlastně festival začínal, v roce 1987 se tam konal první ročník, takže je to symbolické, že se festival navrátí ke svým kořenům, tam, kde začal," podotkla Navrátilová. Přesto však pořadatelé starého místa litují. Podle nich je krásné, magické a má svoji atmosféru.

Exprezident Havel i náčelník Apačů

To ví i bývalý český prezident Václav Havel, který v počátcích festivalu na své nedaleké chatě na Hrádečku hostil účastníky prvního, rozehnaného ročníku 1984. Na festival od té doby jezdí téměř každoročně a letos poprvé s návštěvníky festivalu a undergroundovými umělci usednul k otevřené diskusi. Organizátoři jej, věrni indiánskému tématu, jmenovali náčelníkem celého festivalu.

Zvláštním hostem letošního Trutnova byl filmový Vinnetou Pierre Brice. I s ním mohli lidé diskutovat v dvouhodinové besedě příhodně nedaleko malého indiánského tábora. „Před dvěma lety byl festival věnovaný Rychlým šípům, Tomu Sawyerovi a Vinnetouovi jako symbolům hrdosti a statečnosti - a my jsme se už tehdy snažili Brice pozvat, ale bohužel to nevyšlo. Byli jsme rádi, že nám to klaplo letos,“ řekla Navrátilová.

Hudebníci vzpomínají na okupaci

Festival probíhá od 21. do 24. srpna a dosud jej navštívil rekordní počet lidí sahající až k dvaceti tisícům. Organizátoři letošní ročník věnovali obětem invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do tehdejšího Československa. Zahájení zastala skupina Missa Karel Kryl revival a akci otevřela protestsongy Karla Kryla -známý český písničkář je napsal právě během okupace v roce 1968.

Hudební přehlídka již nabídla desítky zahraničních a českých interpetů. Během víkendu se na louce u Trutnova objevili či objeví kultovní kapela Plastic People of the Universe, návštěvníkům se představí i Sto zvířat, Tleskač, Krucipüsk, Jaksi Taksi, Brutus, Michal Prokop nebo Vladimír Mišík. Návštěvníky ještě čeká vystoupení Pavla Bobka v rámci seriálu o historii české populární hudby.