Třicetiletí zoufale tápají i bilancují

Praha - Životní bilance ve třiceti v podání šesti dlouholetých přátel je ústředním tématem filmu s názvem Zoufalci, který s producentskou společností Negativ a s podporou ČT ve čtvrtek 21. srpna začala točit jako svůj absolventský film režisérka Jitka Rudolfová.

Hlavní hrdinové se nacházejí v období, kdy už dokáží definovat, co v životě nechtějí, ale zároveň si nejsou jisti tím, co by chtěli. Při jednom společném setkání se rozhodnou zkusit zrealizovat svůj dávný plán - společný život na statku.

„Scénář vznikal na základě autentických výpovědí konkrétních lidí, kteří měli k danému tématu blízko a kteří byli ochotni se mnou o svých životních peripetiích otevřeně mluvit. Přepisy těchto našich rozhovorů se pak staly jádrem scénáře a sloužily k dalšímu, již fiktivnímu budování děje, postav i prostředí,“ říká autorka Jitka Rudolfová.

Film vzniká pod pedagogickým vedením Věry Chytilové. Rudolfová označuje své setkání se slavnou režisérkou jako zásadní. První filmařské zkušenosti získala totiž při tvorbě filmu o filmu Věry Chytilové Hezké chvilky bez záruky, dále to byly filmy Venkovský učitel a Děti noci.

„Byla to pro mě velmi dobrá zkušenost, mohla jsem sledovat a být přítomna vzniku tří od sebe tak odlišných filmů i tvůrčích přístupů, což mě zajímalo. Všechny tyto tři filmy jsem také sama stříhala, práce ve střižně je pro mě jednou z nejdůležitějších fází při tvorbě filmu, je to o možnostech hledání definitivního tvaru a o nalézání neočekávaných spojení,“ dodává Rudolfová.

Podle ní život na statku není hlavním tématem příběhu, tím je především cesta vedoucí k tomuto rozhodnutí, k rozhodnutí zásadně něco v životě změnit. „Možná by film mohl mít také podtitul ‘Všichni nakupujeme v Ikee‘. Každý z nás totiž v určitém životním období řešíme stejné problémy, tak stejné, jak stejné skleničky si všichni nakupujeme do kuchyně,“ vysvětluje s úsměvem devětadvacetiletá Rudolfová.

Pro film bylo potřeba najít herce kolem třiceti let, kteří se budou naturelem nejvíce přibližovat oněm reálným postavám. Režisérka ja našla mezi neokoukanými, zejména divadelními herci jako jsou Pavla Štorková, Simona Babčáková, Zuzana Onufráková, Michal Kern, Jakub Žáček a Václav Neužil, do dalších rolí pak obsadila například Marthu Issovou, Petru Nesvačilovou, Jaroslava Plesla, Helgu Čočkovou, Dagmar Bláhovou, Jiřího Havelku nebo Jaroslava Rónu.

Na výrobě filmu se kromě Negativu podílí Česká televize a FAMU, podpořil jej Státní fond pro rozvoj české kinematografie a do distribuce vstoupí na podzim roku 2009.