Shakespearovské slavnosti přivítaly ostravskou Komedii omylů

Praha - Už jen dnes je na Pražském hradě k vidění ostravská Komedie omylů, černý kůň letošního programu Shakespearovských slavností. Frašku v produkci agentury PaS de théâtre nastudovali herci z ostravských divadel v režii Petera Gábora. Inscenaci uvedenou letos poprvé na Slezskoostravském hradě provázejí zatím pochvalné recenze i nadšené potlesky na otevřené scéně.

„Ostravská Komedie omylů je čirou klauniádou a jde o naše nejveselejší představení za poslední roky,“ uvádí výkonný ředitel slavností Václav Beránek z pořadatelské agentury Schok.

Režisér Peter Gábor použil překlad Martina Hilského, v němž minimálně škrtal a dění na jevišti pomocí několika znaků vkusně aktualizoval. „Shakespearova hra představuje vděčný text, který se rozvíjí strhujícím tempem,“ řekl Peter Gábor, který v inscenaci s prvky komedie dell'arte otevřel prostor zejména pro hereckou akci. Komedie nabírá na síle zejména ve druhé polovině hry, kdy se na scéně vrší jeden gag za druhým. „Právě tato komedie vyznívají mnohem lépe v kamenných kulisách,“ pochvaloval si herec Jiří Sedláček.

Od 27. srpna se na scénu Nejvyššího purkrabství vrací opět pražská Komedie omylů, kterou pro slavnosti nastudoval režisér Ivan Rajmont. Finále festivalu bude patřit poslednímu programovému titulu Smím prosit, Lady? Macbeth. Pod tímto názvem se skrývá autorská variace na shakespearovské téma v režii Martina Huby. Od 6. do 8. září ji v Praze předvede brněnské Divadlo Husa na provázku.