65. ročník Benátského filmového festivalu startuje, uvede i Venkovského učitele

Benátky (Itálie) - Prestižní filmovou přehlídku Mostra cinematografica di Venezia - Benátský filmový festival - zahájila dnes večer tradiční promenáda filmových hvězd po červeném koberci. Festival potrvá do 6. září. Během 11 promítacích dnů se představí šest desítek filmů z řady zemí, mimo soutěž se ve světové premiéře ukáže i snímek českého režiséra Bohdana Slámy Venkovský učitel.

Letošní ročník uvedla premiéra americké špionážní komedie Burn After Reading (Spal po přečtení) bratří Joela a Ethana Coenových s hvězdným triem George Clooney, John Malkovich a Brad Pitt. Film vyprávějící příběh bývalého agenta CIA, jehož autobiografie se dostane do rukou dvou bezohledných zaměstnanců tělocvičny, nebyl zařazen v hlavní sekci soutěžící o Zlatého lva. Může ale naznačit, zda se nezopakuje osud předcházejícího díla Coenových Tahle země není pro starý, které americká Akademie nakonec ověnčila Oscary. „Řekli mi, že scénář, který jsem dostal, bude velká legrace. Myslel jsem si, že to bude něco, co jsem ještě nikdy nehrál, ale než jsem se nadál, byl jsem zpátky ve světě špiónů. Hrozně jsem si roli idiota užil,“ řekl o filmu herec Georgie Clooney.

Zpravodajka ČRo - Radiožurnálu Vědunka Lunardi ve svém telefonátu z dění festivalu kromě jiného uvedla, že na letošním festivalovém koberci se prý neukáže tolik celebrit jako při loňském ročníku. Přesto se očekává mnoho zajímavých i populárních tváří. Americká produkce je zastoupena deseti filmy, které ovšem podle ní nepatří k běžné hollywoodské produkci, ale řadí se spíše do kategorie víceméně nezávislých. „Benátský festival však klade důraz především na představení jiné než americké kinematografie, pozornost je upřena zvláště na asijskou produkci,“ upozorňuje Lunardi.

„V každém případě, každá filmová hvězda, která do Benátek zavítá, bude požádána o otisk dlaně do keramické podložky, jež bude následně prodána a výtěžek z této akce bude použit na restaurování náměstí sv. Marka,“ dodává zpravodajka.

Česko reprezentuje Venkovský učitel

Pokud se případného diváckého úspěchu českého filmu Venkovský učitel týká, Vědunka Lunardi soudí, že své diváky si jistě najde, neboť do drahých a přeplněných Benátek na festival tradičně jezdí opravdoví filmoví fandové, kteří filmu rozumějí a sledují jednotlivé provenience. „Ovšem takovým klasickým skandálním festivalovým snímkem jistě bude iránský film o sedmi transexuálech z Teheránu,“ uzavírá Lunardi.

V soutěžní části benátského festivalu se bude o hlavní cenu, Zlatého lva, ucházet 21 filmů. Americkou filmovou produkci bude sice reprezentovat pět snímků. Vedle snímku Rachel Getting Married oscarového režiséra Jonathana Demmeho, který do hlavní role obsadil Anne Hathawayovou, bude o hlavní cenu bojovat irácké drama The Hurt Locker režisérky Kathryn Bigelowové či The Wrestler Darrena Aronofského s protagonistou Mickeym Rourkem. S velkým zájmem se očekává, jak si povede v režisérském debutu mexický scenárista Gillermo Arriaga s filmem The Burning Plain, který se opírá o herecké mistrovství Kim Basingerové a Charlize Theronové.

Silné zastoupení asijských filmů

I letos by mohla překvapit asijská produkce, která vyhrála už tři předcházející ročníky. Tentokrát vyslali do soutěže hned tři želízka Japonci, ve dvou případech přitom jde o animované filmy a jedním z nich je Ponyo on Cliff by the Sea kultovního režiséra Hayaa Miyazakiho. Domácí Itálii bude zastupovat čtveřice filmů.

Slámův Vesnický učitel s motivem hledání lásky, přátelství a porozumění byl vybrán do sekce Venice Days (Giornate degli Autori), která je po hlavní soutěži nejsledovanější sekcí festivalu. Mimo soutěž zařadila porota festivalu i dokumentární snímek Matta Tyrnauera o velkém italském módním návrháři Valentinovi, který se jmenuje výmluvně -Valentino: The Last Emperor.

Benátský filmový festival oslavil loni už 75. výročí, počet skutečných ročníků se ale kvůli různým historickým peripetiím liší. Poprvé se filmový festival v Benátkách konal koncem léta v roce 1932 a zúčastnilo se ho jen devět zemí. Diváci mohli tehdy zhlédnout 29 dlouhometrážních filmů, z nichž téměř polovina byla z Ameriky, a 14 krátkometrážních snímků. Ceny se neudělovaly a účastníci obdrželi pouze diplomy - právě za účast.

Vydáno pod