V Netolicích objevili archeologové pohřebiště raně středověké elity

Netolice (Prachaticko) - Archeologové v Netolicích odkryli zcela mimořádný hřbitov. Pod vrstvou hlíny, novějšího hřbitova a masivními náhrobky je pochována honorace raně středověkých jižních Čech. Pro vědce je objev hřbitova překvapení, na místě očekávali spíše sídlištní vrstvy a vnitřní zástavby hradiště.

Zda jsou pod mohutnými kamennými náhrobky přímo Přemyslovci, nebo jen jimi dosazení správci, kteří vládli rozlehlé oblasti na území dnešních jižních Čech, zjistí vědci až analýzou DNA. Již teď jsou si ale jistí, že na akropoli v těsném sousedství Netolic nejsou pochováni běžní lidé. „Náhrobky jsou velmi mohutné a svědčí o politickém významu pohřbených osob,“ upozornil vedoucí výzkumu Jaromír Beneš.

Řadu významných hrobů odkryli archeologové na místě hradiště z 10. až 13. století. „Potvrzuje to jednoznačně předpoklady, že toto místo bylo politickým a správním centrem jižních Čech,“ doplnil Beneš. Jen kousek od pohřebiště přitom shodou okolností stojí na původním místě replika části tehdejšího opevnění. „Jsem rád, že archeopark, který plánujeme, bude na místě, kam patří,“ řekl starosta Netolic Oldřich Petrášek.