Divadlo Spejbla a Hurvínka se vydává na turné

Praha - Spejbl, Hurvínek, Mánička, paní Kateřina i Žeryk se vydávají na turné po Česku. S tituly Jak pan Spejbl prášil, Cesta do tramtárie nebo večerním představením To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem navštíví například Pardubice, Havlíčkův Brod nebo Kutnou Horu. Kompletní seznam měst a podrobnosti jsou na stránkách divadla.

Autorem námětu, výpravy i režisérem na turné nejhranějšího představení Jak pan Spejbl prášil je Miki Kirschner. Díky Hurvínkovu vynálezu se Spejbl, Mánička i sám Hurvínek ocitnou na dvoře sultána v Konstantinopoli. Na létajícímu koberci pak zažijí neuvěřitelná dobrodružství ve stylu barona Prášila.

„Naše divadlo se rekonstruuje, což je pěkná věc, ale dává nám zabrat. Z tohoto důvodu v současné době tolik cestujeme,“ řekla ředitelka divadla Helena Štáchová. Soubor by se zpět do svého tradičního sídla v Dejvicích měl vrátit za rok.

Spejbl s Hurvínkem jsou úspěšní již přes 80 let. „Spejbl s Hurvínkem nejsou konzervou, po jejich boku se vystřídá vždy nová generace, která s sebou přináší nový modernější pohled na svět,“ myslí si Štáchová.

Divadlo Spejbla a Hurvínka založil jako první profesionální loutkovou scénu nového typu Josef Skupa v Plzni v roce 1930. Spejbl vstoupil na scénu poprvé už v roce 1920, Hurvínek o šest let později. Po Skupově smrti převzal role obou loutek jeho žák Miloš Kirschner. V současné době na oba protagonisty navazuje další interpret Martin Klásek. Roli Máničky a paní Kateřiny vytváří Helena Štáchová, která je po Anně Kreuzmannové a Boženě Welekové již třetí interpretkou této figurky. Divadlo S+H většinou vystupuje na domácí scéně, mimo to však několikrát během sezony podniká zahraniční zájezdy, doposud hostovalo v 31 zemích čtyř kontinentů.