V Benátkách začala soutěžní část festivalu

Benátky - Na filmovém festivalu v severoitalských Benátkách dnes začal skutečný boj o hlavní cenu přehlídky, Zlatého lva. Jako první soutěžní snímky shlédli diváci a porota dvě díla od japonského režiséra Takeši Kitanoa a mladého německého filmaře Christiana Petzolda.

Japonský snímek Achilles and the Tortoise (Achilles a želva) zachycuje osudy malíře jménem Mačisu, který svému umění odevzdává naprosto vše, a to navzdory tomu, nebo spíš právě proto, že není s to svou tvorbou prorazit. Snaží se napodobit všechny možné malířské styly, aby dosáhl originality, jak ji po něm žádá jeho obchodník s obrazy, ale marně. Obchodník se přitom na Mačisuově díle bezostyšně obohacuje.

Realističtější námět přináší Petzoldův snímek, který je v podstatě hořkým zamyšlením nad citlivým tématem exilu. Film Jerichow, natočený na severovýchodě Německa, dostal název podle jména lokality, kde se mezi třemi protagonisty odehrává intimní drama. Mladý Němec Thomas s nepříliš jasnou minulostí se vrací do městečka, aby tam po smrti matky žil v jejím skromném domě. Za souseda má tureckého imigranta Aliho, který díky těžké práci dokázal vybudovat síť čtyřicítky malých občerstvení, a teď má strach, že ho zaměstnanci okrádají.

V pátek jsou na řadě další dvě soutěžní projekce, The Burning Plain (Hořící planina) amerického režiséra mexického původu Guillerma Arriagy a Inju, la Bete dans l˙ombre (Inju, zvíře ve stínu) z dílny Barbeta Schroedera a Benoita Magimela.

Vydáno pod