Město Pardubice vypovědělo smlouvu kontroverzní galerii

Pardubice - Unie výtvarných umělců je ve sporu s pardubickým magistrátem, který se rozhodl vypovědět nájemní smlouvu galerii Mázhaus. Podle umělců je město záměrně poškozuje a hledá záminku, jak se jich zbavit.

Nájemní smlouva, mezi magistrátem a galerií Mázhaus je údajně pro město nevýhodná. Město totiž ručí za případné poškození výtvarných děl. Úředníci navíc kritizovali i některé výstavy, nebo konkrétní díla, která prý pobuřují svatebčany, kteří galerií procházejí do obřadní síně. „Těchto věcí se v poslední době objevuje příliš, je to velmi nebezpečný trend, taková nenápadná úřednická cenzura,“ myslí si autorka kritizovaných děl Markéta Korečková.

Podle dramaturgyně galerie Alexandry Prokopové vše směřuje k tomu, aby město dostalo galerii z prostor radnice pryč. „Určitě není pravda, že by město cíleně likvidovalo galerii Mázhaus. Provozovatel galerie se zástupci města nekonzultoval jednotlivé expozice,“ oponuje vedoucí kanceláře primátora Michal Zítko.

Šance, že umělci a město najdou společnou řeč, již zřejmě není. Město už dalo galerii výpověď z nájemní smlouvy. Podle umělců se město snaží výstavy cenzurovat, navíc na radnici prý chybí odborník, se kterým by spor mohli řešit.

Galerie Mázhaus skončí v objektu radnice koncem letošního prosince. V budoucnu by mělo vzniknout občanské sdružení, které by se v podobných případech umělců zastalo.