Hrad Helfštýn obsadili při Hefaistonu mistři černého řemesla

Týn nad Bečvou - Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku dnes obsadili mistři černého řemesla. Na nádvořích státem chráněné památky předváděli své umění při mezinárodním setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Kromě pozorování kovářů přímo při práci si návštěvníci hradu mohli také prohlédnout na 300 exponátů, které účastníci setkání přivezli s sebou. Akce potrvá do nedělního odpoledne.

„Letošního ročníku Hefaistonu se účastní zhruba 500 kovářů, architektů či kunsthistoriků. Kováři přijeli z 20 zemí celého světa. Poprvé tu máme zástupce Malty. Nejpočetnější zastoupení z cizinců mají Němci, Rakušané, Italové a Ukrajinci,“ řekla správkyně hradu Marcela Kleckerová. Organizátoři letos připravili pro návštěvníky několik novinek. Zájemci se mohli třeba podívat na filmy a dokumenty o kovářství a Hefaistonu. Rodinám s dětmi byl k dispozici koutek s malou kovářskou zástěrou a kovadlinou, ve kterém si rodiče mohli své potomky vyfotografovat coby malé kováře.

Pořadatelé Hefaistonu také poprvé udělili Cenu Alfreda Habermanna jako připomínku nestora uměleckých kovářů. Ocenění získalo město Lipník nad Bečvou za propagaci uměleckého kovářství a přístup obyvatel města k uplatnění kovové plastiky v historické architektuře.

Návštěvníci setkání ale především sledovali mistry černého řemesla při práci. Od rána se střídali na deseti pracovištích vybavených kovářskou technikou. „Díla vytvořená na Hefaistonu zůstanou v naší sbírce. Totéž platí o plastice pololežícího Komenského, kterou vytvořil tento týden na Kovářském fóru Igor Kitzberger,“ uvedla Kleckerová.

Práce kovářů ohodnotí odborná porota. Zvlášť posoudí díla přivezená, zvlášť vytvořená na hradě při Hefaistonu. „Vzhledem k tomu, že setkání není zaměřené na určitý typ kovářství, jsme museli vytvořit ještě další kategorie jako klasické kovářství, volná plastika, zbraně, šperky nebo kovolitecké a damascénské práce,“ podotkla Kleckerová.

Setkání kovářů na Helfštýně se letos koná již posedmadvacáté. Umělečtí kováři se na hradě setkávají od roku 1981. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté řemeslo se postupně stala světově uznávaná akce kovářů.