Paraguayský film Slyším tvůj křik si odnesl hlavní cenu z karlovarského Fresh Film Festu

Karlovy Vary - Hlavní cenu 5. ročníku mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů Fresh Film Fest (FFF) Karlovy Vary 2008 si odnesl paraguayský snímek Ahendu nde sapukai (Slyším tvůj křik) Pabla Lamara, studenta filmové fakulty v Buenos Aires. Ze 16 filmů ho vybrala porota, v níž zasedal mimo jiné i český režisér a herec Miroslav Krobot a americký herec Max Hoffman. Česká televize se na festival podívá v přímém přenosu v rámci sobotního pořadu Nos s Andělem, který odstartuje na ČT2 ve 23:05.

Pětidenní přehlídka vyvrcholila předáváním ocenění tvůrcům, jejichž díla uspěla v některé z pěti soutěžních sekcí. Kromě hlavní ceny FFF porota dále udělila cenu Fresh Generation v sekci debuty, jež měla na festivalu premiéru. Převzal ji rumunský režisér George Dorobantu za film Elevator. „Do soutěže jsme zařadili snímky žánrově i formálně výrazně odlišné. Takové, které diváky a porotce nutily k zamyšlení a debatám, ale i provokovaly,“ uvedl ředitel festivalu Jan Stehlík.

Cenu Theatre Optique za nejlepší animovaný nebo experimentální film obdržel Miloš Tomić za film Tašky, který vznikl v produkci FAMU. Cenu České televize v soutěži Centropa pro nejlepší film v regionu střední a východní Evropy pak získal polský režisér Grzegorz Muskala za film Mein Vater Schläft (Můj otec spí) z Berlínské filmové akademie.

Cenu diváků letos dostal snímek Zoologic režisérky Nicole Mitchellové (USA) ze sekce Theatre Optique. Zvláštní cenu poroty si pak z Karlových Varů odvezl slovinský režisér Olmo Omerzu z FAMU za film Druhé dějství. V soutěži Theatre Optique získal Zvláštní cenu poroty film Anhalter (Anhalter) režiséra Daniela Höpfnera z Německa.

Vítězem sekce Kontakt, která představuje české nezávislé filmy a navazuje na Film Reflection, se stal Michal Reichstäter za film Hraní si. „Budeme se nadále zasazovat o propagaci tohoto úspěšného snímku. Rovněž v příštím roce představíme v této soutěži otevřené profesionální kinematografii nadějné autory z okruhu mimo filmové školy,“ poznamenal programový ředitel festivalu Jakub Felcman.

Při letošním FFF bylo za pět dní uvedeno v deseti kinosálech na 200 filmů, z toho 51 v soutěžních sekcích. Fresh Film Fest navštívilo téměř 3000 lidí, a to především studentů filmových škol z celého světa. „Důležité pro nás je objevování a prosazovaní nových talentovaných filmových tvůrců. Letošní zavedení sekce debutů bylo pouze logickým vyústěním naší pětileté práce,“ řekl ředitel FFF Martin Pošta.

Průřez světovou studentskou filmovou tvorbou mohou vidět i příznivci filmu, kteří se na FFF nedostali. Přehlídka vítězných a dalších festivalových filmů se uskuteční například v pražském kině Světozor (2. září), v Městské knihovně v Praze (18. až 20. září) a v brněnském klubu Fléda. Dále potom ve vybraných kinech v Karlových Varech, Domažlicích, Plzni, Jablonci nad Nisou, Uherském Hradišti, Mělníku a v Ústí nad Labem.