Návod na použití republiky předkládají významné osobnosti

Praha - Od 1. září začíná Česká televize vysílat nový dokumentární cyklus. Pod názvem Vzkaz se skrývá volná série půlhodinových filmů, ve kterých vybraná osobnost reaguje na aktuální události, vývoj i život naší společnosti.

Podtitul Vzkazu zní Návod na použití republiky. Každý díl proto míří k závěrečné radě zpovídaného člověka, zformulované do zjednodušené položky „návodu“. Věta ve své zkratce nepostrádá nadsázku, která by lehce měla připomínat technické postupy ze skutečných manuálů přikládaných k různému zboží.

„My jsme si při natáčení klasických reportáží uvědomili, že zde žije spousta lidí, kteří mají co říci k tomu, jak funguje naše společnost. Když jsme zjistili, že od politiků se většinou nedozvíme, co dělat, aby se nám žilo lépe, oslovili jsme tedy lidi povolanější,“ komentuje vznik cyklu jeho spoluautor David Macháček.

„Jedním z mých vzkazů je ten, že naši společnost by už konečně měli řídit odborníci, lidé, kteří něčemu rozumí a dovedou to také zformulovat. Politici totiž mají zcela jinou rétoriku, o problému hovoří jen z pohledu, kdo za to může, nikoli, jak ho řešit,“ uvádí „svůj“ Vzkaz bývalý ústavní soudce Vojtěch Cepl.

„Ne všechno v demokratické ČR funguje tak, jak má. Kdybychom uměli správně využívat vše, co máme pro svobodný život od roku 1989 k dispozici, mohli jsme se už dostat dál. Většina z vystupujících osobností stojí mimo aktivní politiku, a jejich náhled na 'správné používání republiky' tak vychází z osobních zkušeností, a nikoliv z politických proklamací,“ uzavírají tvůrci cyklu.

Program cyklu - ČT2

1. 9. 20:45  Vzkaz Arnošta Lustiga

Muž, který přežil setkání s nacistickým zločincem Josefem Mengelem. Připravili: R. Vávra, J. F. Potužník, A. Majstorovičová.

8. 9. 20:55  Vzkaz Naděždy Kavalírové

Naděžda Kavalírová, předsedkyně Konfederace politických vězňů, zažila všech deset českých prezidentů, ale uznává jen čtyři. Připravili: J. Reinisch, P. Kopecký a A. Majstorovičová.

15. 9. Vzkaz Jiřího Grygara

Známý popularizátor vědy hovoří o roli vědců ve společnosti, o zodpovědnosti a o ceně omylů. Připravili: R. Vávra, J. F. Potužník a A. Majstorovičová.

22. 9. Vzkaz Jiřího Loudy

Heraldik, autor českého státního znaku. Připravili: D. Macháček, R. Šantúr a A. Majstorovičová.

29. 9. Vzkaz Zdeňka Sternberga

Zdeněk Sternberg, představitel významného šlechtického rodu. Připravili A. Hynková a A. Majstorovičová.

Vydáno pod