Valentino pochválil dokument o svém životě

Benátky - Světovou premiéru měl na filmovém festivalu v Benátkách dokument o italském módním návrháři Valentinovi. Proslulý tvůrce Valentino (67) film, který o něm natočil reportér Matt Tyrnauer, ocenil; snímek Valentino: The Last Emperor (Valentino: Poslední císař) prohlásil za svůj "autorizovaný životopis".

„Stali jsme se na čas součástí rodiny. Dokonce jsme s nimi večeřeli a snídali,“ řekl o natáčení režisér. „Souhlasili jsme s tím, že v dokumentu budou věci, které by bylo lepší neukázat, ale naše důvěra v Matta byla absolutní,“ řekl Giancarlo Giammetti, který je dlouhodobým společníkem a obchodním partnerem Valentina.  

Tyrnauer na filmu pracoval poslední dva roky, kdy Valentino určoval směr světové módy - Valentino po padesáti letech oblékání nejslavnějších žen světa odešel letos v lednu na odpočinek. Diváci se mohou těšit na záběry návrhářova luxusního života v horské chatě v Gstaadu, na zámku ze 17. století nedaleko Paříže, v londýnském domě z 19. století, jeho bytu na Manhattanu a ze 46 metrů dlouhé jachty.

Snímek zachycuje Valentina i jak kreslí modely, vydává instrukce ke střihu látek a mluví se svým týmem krejčích v jeho římském ateliéru. „Myslel jsem, že scény z módního domu byly trochu dlouhé, ale řekli mi, že to je to, co diváci ocení nejvíce, protože jsou velmi nevídané,“ řekl Valentino.

Šéf festivalu Marco Müller řekl, že je to „nejneskutečnější faktografický film“, který kdy viděl. Další promítání čeká dokument příští týden na filmovém festivalu v Torontu.

Vydáno pod