Stvořitel hobitů zemřel před 35 lety

Bloemfontein (JAR) - Spisovatel a historik J. R. R. Tolkien je právem považován za pravého otce žánru fantasy. Stvořil různé mytologické postavy a hlavně podivuhodné bytosti, například elfy a hobity. I po své smrti patří mezi nejprodávanější autory.

Tolkien se narodil v jihoafrickém Bloemfonteinu, dětství však strávil v Anglii, kde rovněž absolvoval středoškolská a univerzitní studia. V roce 1919 získal v Oxfordu diplom v oboru staroanglického jazyka a literatury a po pěti letech se ve stejném oboru stal profesorem. Jeho prvními publikacemi byly Slovník střední angličtiny a kritické vydání středověké romance Sir Gawair a Zelený rytíř.

Čtenářský úspěch mu však přinesl až pohádkový příběh z fiktivní dávné Středozemě s názvem Hobit. Dalších čtrnáct let svého života strávil psaním slavné trilogie, kterou pojmenoval Pán prstenů. Rozsáhlé publikace vzbudily mohutnou vlnu zájmu zejména mezi západní mládeží a dočkaly se nesčetných vydání v mnohamilionových nákladech.

O osudech národů v Ardě a jejich historii a vzniku pojednává další epos Silmarion, který čtyři roky po autorově smrti připravil k vydání jeho syn Christopher. Tolkienův literární odkaz doplňuje řada odborných literárně-historických studií a série drobnějších literárních příběhů.

Ústředním motivem všech těchto knih je archetypální souboj dobra se zlem. Ačkoliv to sám Tolkien často popíral, k atmosféře knih významně přispěla doba jejich vzniku - období 2. světové války a poněkud bezútěšné roky před a po ní. Autorova vědecká erudice, vypravěčské schopnosti, mimořádný jazykový cit a nesporný básnický talent doplňují epickou linii příběhů a představují skutečný literární skvost.