Závěr Dvořákovy Prahy je ve znamení velkých orchestrů

Praha - Festival 2. září představí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením ruského dirigenta Vedernikova. Velká hvězda budoucnosti, houslista Mikhail Ovrutsky, který letos debutoval na prestižním festivalu v Lucernu, vystoupí v Čajkovského Koncertu pro housle a orchestr D dur op. 35. V druhé polovině večera zazní Šostakovičova Symfonie č. 6.

3. září přijal pozvání Berlínský rozhlasový symfonický orchestr se svým šéfdirigentem Markem Janowskym. V atraktivním programu zazní dvě symfonické básně Don Juan a Tak pravil Zarathustra. V Rachmaninově klavírním koncertu č. 2 pak své interpretační umění předvede skvělý klavírista Nikolai Lugansky.

Oba koncerty jsou součástí cyklu LETNÍ FESTIVALY EURORADIA 2008. Vysílají je rozhlasové stanice v Lotyšsku, Rumunsku, Švýcarsku, Austrálii, Belgii, v Polsku, Řecku a Srbsku a také Český rozhlas 3 Vltava.

Největší pozornost však na sebe poutá poslední festivalový večer. Za dirigentský pult se 4. září postaví Charles Dutoit, který povede Královský filharmonický orchestr Londýn, sólistou večera bude violoncellista Jiří Bárta s Dvořákovým Koncertem pro violoncello a orchestr h moll op. 104. Záštitu nad tímto koncertem přijal primátor hl. m. Prahy Pavel Bém.

Violoncellista na propagační fotografii
Zdroj: ČT24/Dvořákova Praha