Kniha Vladimíra Mlynáře: Odpovědi na otázky, které jste nestihli položit svým rodičům

Praha - Vladimír Mlynář, bývalý ministr a také bývalý novinář, pokřtil v pražské Týnské literární kavárně životopisnou knihu Kosta - Rozhovor přes dvě generace. "Tomáš Kosta je muž, jehož příběh stál za to, aby byl zaznamenán," napsal Mlynář. Podle něho není kniha jen životopisem, ale také přináší poučení a pochopení mladším generacím. "Odpovědi na otázky, které jste nestihli položit svým rodičům" - zní proto její podtitul.

„Některé věci jsou pro nás mladé nebo mladší nepochopitelné, zejména z 60. let a z období komunistického poblouznění,“ vysvětluje autor knihy. Životní příběh Tomáše Kosty, který zahrnuje všechny významné mezníky 20. století, je podle Mlynáře mezigeneračním dialogem a "snad povede k přemýšlení i pochopení toho, proč generace našich rodičů či prarodičů žila tak, jak žila, a dělala to, co dělala".

Jan Ruml o knize:

„Člověk má hrozná pokušení a neustále se musí rozhodovat mezi dobrem a zlem. Tato knížka mu dává jistý návod, jak to udělat.“

„Člověk nesmí podléhat žádné ideologii. Ať je náboženská, ať je stranická, nebo politická, musí mít v sobě kritický duch,“ říká sám Kosta.

Jako syn bohatých Židů prošel za druhé světové války koncentračními tábory v Terezíně a Osvětimi. Z okouzlení poválečným komunismem vystřízlivěl po uvěznění rodičů a v roce 1968 emigroval do Německa. Tam se stal uznávaným nakladatelem. Dnes se angažuje v česko-německém smíření.