Dny evropského dědictví otevřou v září jindy nepřístupné památky

Praha - Během druhého a třetího zářijového víkendu si mohou lidé prohlédnout české památky, které jsou jindy nepřístupné. V rámci Dnů evropského dědictví, které trvají od 13. do 21. září, se otevřou dveře do tisícovky objektů. Jejich seznam lze najít najít na stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezka, které je hlavním pořadatelem. Dostat se bude možné i do drobných venkovských památek - národní téma letošních dnů totiž zní Památky v krajině a krajina jako památka.

Dny evropského dědictví budou zahájeny letos - každý rok se zahájení koná v jiném městě - v Českých Budějovicích ve dnech 12  a 13. září. V tomto městě se budou moci návštěvníci podívat do 26 běžně nepřístupných památek a uvidí například zkušební provoz koněspřežné dráhy s replikou drezíny z roku 1825.

Památky v krajině a krajina jako památka

„Letošní národní téma nám otevírá možnosti nových pohledů na pamětihodnosti a architekturu jako tichého průvodce naší existence a nevtíravého tvůrce, formujícího naše vnímání a kultivovanost.“

/Sdružení historických sídel o Dnech evropského dědictví/ 

Během zahájení udělí ministr kultury Václav Jehlička titul Nositel tradice lidových řemesel těm, kteří ve výrobě uplatňují tradiční postupy nebo materiály, často v Česku už ojedinělé. K oceněným tak bude patřit například Ludmila Dominová z Českobudějovicka, která vytváří neobvyklou výšivku z rybích šupin, nebo František Pavlica z Hroznové Lhoty, výrobce tradičních došků na střechy.

Vydáno pod