Relikvie po umělcích vzbuzují stále velký zájem

Londýn - Idea Generation Gallery draží předměty po rockových a filmových hvězdách. Do aukce byla zařazena např. kopie smlouvy, kterou uzavřeli členové Beatles se svým prvním manažerem Brianem Epsteinem. Dále milovníci relikvií mohou získat třeba otisky prstů Elvise Presleyho, portrét Jimiho Hendrixe, který nakreslil kytarista Rolling Stones Ronnie Wood, k mání je i korzet Marilyn Monroe, který nosila ve filmu Někdo to rád horké.

„Asi hlavním tahákem aukce však bude kytara Jimiho Hendrixe z 60. let, která nese stopy slavného incidentu, při kterém hudebník zapálil kytaru přímo na pódiu. Její vyvolávací cena je v přepočtu zhruba 15 milionů korun“ upozorňuje přímo z Londýna spolupracovník ČT Ivan Kytka.

V nabízených předmětech se dále nachází i zápisník zpěváka skupiny Doors Jima Morrisona z roku 1971, ve kterém jsou zaznamenány útržky textů, ale také jeho poslední poznámky před zpěvákovou tragickou smrtí. Ivan Kytka také upozorňuje na podobu smlouvy mezi skupinou Beatles a manažerem Epsteinem z roku 1963: „Je to poměrně útlý dokument. Má osm tiskových stran, je napsán na psacím stroji. Zajímavostí ovšem je, že Paul McCartney a George Harrison v době podpisu ještě nedosahovali věku potřebného k oprávnění podepisovat právní dokumenty, a tak jsou tam podepsáni jejich otcové,“ popisuje Kytka.

Údajně jediné dochované otisky prstů Elvise Presleyho se nacházejí na jeho žádosti o vydání zbraně v americkém státě Kalifornie. „Je zajímavé, že v době, kdy investice do jiných komodit jsou velmi opatrné, tak rockové a filmové relikvie jsou stále atraktivní. V Londýně dokonce v poslední době vznikl britský investiční fond, který nabízí možnost investovat právě do věcí spojených s britskými a americkými celebritami.“ uzavírá Ivan Kytka.

Aukce je možné se zúčastnit i prostřednictvím internetu na stránkách pořádající agentury The Fame Bureau.