Vyšehrátky - návrat do dětství, návrat do historie

Praha - Na louce před Starým purkrabstvím na Vyšehradě mohou dospělí i děti prožít na vlastní kůži staré české pověsti. Umožní jim to pátý ročník festivalu VyšeHrátky. Začal 3. září koncertem babypunkové skupiny Kašpárek v rohlíku a koncerty, divadelní představení a workshopy budou pokračovat až do neděle 7. září. Letošním festivalovým tématem jsou právě staré české a pražské pověsti.

Akci pořádá Studio Damúza v partnerství s Národní kulturní památkou Vyšehrad. Právě na tomto hradě, známém i z českých pověstí, se program festivalu odehrává. Během pěti dnů vystoupí například Divadlo Minor, Mimotaurus nebo Buchty a loutky.

Pověsti. Příběhy lidí i věcí.

To je pro nás základním zdrojem inspirace, základní nadčasovou energií. Chceme vám vyprávět osud člověka, spojeného se stavbou Karlova mostu. Podělit se s vámi o atmosféru, která doprovázela smrt Karla IV. Nechat vás projít magickým Faustovým domem a ukázat, jak vypadá dnes. Hrát divadlo o bitvě u Lipan, o českém Bruncvíkovi i anglosaském Artušovi.

/Z pozvánky festivalu VyšeHrátky/

Pro děti, rodiče a každého, kdo si umí hrát

V prostorách Vyšehradu se konaly i předchozí čtyři ročníky. Snaha umístit výtvarné, pohybové a loutkové projekty do nedivadelních prostor doprovází festival od jeho počátku.

Pořadatelé postupně své umělecké aktivity zaměřili především na rodiče s dětmi a mládež. „Výsledkem byl nápad vytvořit program celoročních aktivit, v němž by se s touto cílovou skupinou kontinuálně pracovalo,“ píší pořadatelé na svých stránkách. Ve vyšehradském areálu proto i během roku probíhají interaktivní dny nejen pro děti a jejich rodiče, ale každého, kdo si umí hrát.

Vydáno pod