Nejistá sezona České filharmonie začíná

Praha - Česká filharmonie dnes vstupuje do 113. sezony. Pro české filharmoniky bude tato sezona poněkud netypická. Po loňském odstoupení Zdeňka Mácala z pozice šéfdirigenta České filharmonie zůstane po celou příští sezonu toto místo neobsazené. Podle ředitele tělesa Václava Riedlbaucha orchestr situaci využije ke spolupráci s nebývalým počtem hostujících dirigentů. Za dirigentským pultem se jich vystřídá 24.

„Mít tolik hostujících dirigentů v jedné sezoně, vidím příznivě. Ale pro každý případ máme určitou pojistku v podobě Manfreda Honeceka, který řídí zahajovací koncert. Pro letošní sezónu se ujímá role hlavního hostujícího dirigenta,“ informoval generální ředitel České filharmonie Václav Reidlbauch.

Mezi hostujícími dirigenty je i jedna žena, Američanka Marin Alsopová, která v Praze hostovala s britským orchestrem v roce 2005. V současné době působí jako hudební ředitelka Baltimorského symfonického orchestru. „V českém kontextu je poněkud nezvyklé vidět ženu za dirigentským pultem. Ve třicátých letech Českou filharmonii řídila skladatelka Vítězslava Kaprálová, nevím o tom, že by od té doby tuto roli nějaká žena zastala. Alsopová si vybrala opravdu náročný program, a tak jsem velmi zvědav, jak si povede,“ řekl kromě jiného v rozhovoru ve Studiu 6 Václav Riedlbauch.

Na zahajovacím koncertě v Dvořákově síni Rudolfina zazní jediné dílo - Druhá symfonie Gustava Mahlera Vzkříšení. V pěveckých partech se představí sopranistka Christina Landshamerová a altistka Iris Vermillionová, vystoupí také Český filharmonický sbor Brno.

Mahlerova díla zazní v této sezoně několikrát, již 19. září se mohou posluchači těšit na Sedmou symfonii, která měla před 100 lety světovou premiéru v pražských Holešovicích. Dílo nastuduje Jiří Bělohlávek, šéfdirigent londýnského Symfonického orchestru BBC.

Václav Riedlbauch: