Zlatého lva v Benátkách získal americký film The Wrestler

Benátky - Americký film The Wrestler získal dnes Zlatého lva za nejlepší film na filmovém festivalu v Benátkách na závěr jedenáctidenního soutěžního klání. Ve snímku režiséra Darrena Aronofskyho se v hlavní roli představil Mickey Rourke. Český snímek Venkovský učitel, který byl kandidátem na ocenění Queer Lion, cenu nezískal.

Hlavní vítěz The Wrestler podle agentury Reuters symbolizuje Rourkeův návrat z hollywoodských divokých filmů ve vynikajícím představení.

Režisér Darren Aronofsky už tady byl před pár lety a nedopadlo to slavně, řekl Rourke divákům v nabitém divadle Sala Grande v narážce na film Fontána, který měl v Benátkách premiéru v roce 2006. „Jsem rád, že měl kuráž se sem vrátit. Myslím, že nechtěl, ale řekl jsem mu, že musí,“ dodal Rourke.

Venkovský učitel zůstal bez ceny

Stříbrný lev za nejlepší režii putuje do Ruska pro režiséra Alexeje Germana mladšího za jeho film Bumažnyj soldat (Papírový voják). Nejlepším hercem se stal Ital Silvio Orlando za roli ve filmu Il papa di Giovanna (Giovannin tatínek) a cenu pro nejlepší herečku si odnáší Dominique Blancová za výkon ve filmu L˙autre (Jiný).

Bez ocenění nakonec zůstal český film Bohdana Slámy Venkovský učitel, který měl údajně naději na zisk ceny Queer Lion za snímek s nejlepší homosexuální tematikou. Tuto trofej ale nakonec získal snímek Un Altro Pianeta (Jiná planeta) italského režiséra Stefana Tummoliniho.

Venkovský učitel
Zdroj: ČT/Diviš Marek
Vydáno pod