Marek Najbrt točí nový film: soukromé drama ve válečném dramatu

Praha - Na začátku záři 2009, tedy téměř přesně za rok, bude mít premiéru nový český film Protektor. Jeho realizace potrvá pětačtyřicet natáčecích dní a první z nich proběhl v sobotu 6. září. "Je to film z let 1939 až 1942, film náročný na motivy, lokace, výpravu, triky a počet natáčecích dnů," říká producent ze společnosti Negativ Milan Kuchyňka. Náročnosti odpovídá i poměrně úctyhodný rozpočet snímku - téměř 62 milionů korun.

Autory scénáře jsou Robert Geisler, Benjamin Tuček a Marek Najbrt, zároveň režisér Protektoru. Stejná jména jsou spojena také s Najbrtovým celovečerním debutem Mistři. V novém filmu se objeví i někteří osvědčení herci z Mistrů. Do hlavních rolí byli obsazeni Jana Plodková a Marek Daniel, který vyzdvihuje základní myšlenku: „Je to příběh o tom, zda se zachovat hrdinsky nebo zbaběle.“

Protektor je příběh rozhlasového redaktora a jeho židovské manželky - herečky. „V rámci válečného dramatu prožívají vlastní drama soukromé,“ uvádí Marek Najbrt. Inspirací byl prý pro filmaře osud skutečné osoby - reportéra Františka Kocourka, který zahynul v Osvětimi v květnu 1942.

"Náš film není o klasických hrdinech …

… kteří se bez bázně a hany vrhají vstříc šíleným nebezpečím a riziku … V celé nacisty okupované Evropě se do otevřené konfrontace s německou mocí dostávalo zhruba pouze 15 procent civilního obyvatelstva. Tito lidé se denně rozhodovali mezi hrdinstvím a zbabělostí, mezi odvahou a strachem, kariérou a kolaborací, životem a smrtí svou a svých blízkých. Zbylých 85 procent obyvatel si nepřálo nic jiného než žít a přežít. V našem filmu nesoudíme nikoho a snažíme se ukázat život té doby zevnitř, pohledem lidí, kteří ji žili. Někteří přežili, jiní ne."

/scénárista Benjamin Tuček o filmu Protektor/

Natáčení Protektoru
Zdroj: ČT24/Společnost Negativ