Delikátní Vějíř s broskvovými květy v Divadle v Dlouhé

Praha - Režisér Jan Antonín Pitínský se po deseti letech vrací do Divadla v Dlouhé; nastudoval zde českou premiéru klasického čínského dramatu ze 17. století Vějíř s broskvovými květy. V inscenaci, využívající některých postupů tradičního čínského divadla, se na jevišti vystřídá celkem 17 herců, mezi nimi například Miroslav Táborský, Helena Dvořáková nebo Miloslav König. Premiéra se uskuteční 9. září.

Milostný příběh mladého básníka jménem Chou a nankingské nevěstky Siang, přervaný válkou a společenskou destrukcí konce dynastie Ming, má v originále téměř 400 stran textu a na pódiu trvá dva dny. Pitínského 180minutová verze vychází z adaptace Huberta Krejčího.

Režisér J. A. Pitínský

se do Divadla v Dlouhé vrací po deseti letech - jeho inscenace Kouzelný vrch podle stejnojmenného románu Thomase Manna měla premiéru 12. prosince 1997.

Tradiční čínské divadlo má pro každou situaci na jevišti přesně určené pohyby těla, mimiku i hlas. „Je to do jisté míry troufalé, protože tam (v Číně) se to učí od malička, ale zároveň tomu musíme dát nějaký evropský pohled, protože jinak by celá ta poetika, ta hra byla pro českého diváka nesrozumitelná,“ říká Miroslav Táborský.

„Hrajeme ve formátu prázdného prostoru, kde většina věcí je náznaková, stylizovaná,“ přibližuje asistentka režie Barbora Herčíková. Jednoduchou scénu vyvažují barevné kostýmy, ozdoby, masky a účesy.

Vějíř s broskvovými květy je první z letošních českých premiér v Dlouhé. Na listopad chystá divadlo hru s názvem Kompletní dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách s Miroslavem Táborským v hlavní roli.

Nejbližší termíny uvedení:

9. září (premiéra), 16. září, 26. září, 3. října a 30. října 2008