Vítězný film MFF KV Ukrutně šťastni přijde do kin v říjnu

Praha - Groteskně laděné drama s prvky hororu i westernu nabízí dánský film Ukrutně šťastni, který letos získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Snímek odehrávající se v izolovaném městečku uprostřed močálů bude mít premiéru v českých kinech 2. října.

Kodaňský policista Robert (Jakob Cedergren) přijíždí do provinčního městečka na jutském poloostrově, aby zde krátkodobou službou odčinil nedávné profesionální selhání. V neměnných tvářích místních obyvatel je příchod mladíka z hlavního města vítán podivně uspokojeným výrazem. Konstábl, jehož chování „podle příručky“ je záhy konfrontováno s lokálními zvyklostmi, začíná tušit, že za fasádou zdánlivě obyčejného maloměstského života se skrývají zneklidňující tajemství.

H. R. Genz:

„Rád bych, aby byl film vnímán jako noční můra v nadreálném, paralelním světě, kde jsou celkem pravděpodobné události kdykoli připravené vzepřít se naší běžné zkušenosti.“

Film se odehrává v nevzhledné krajině plné močálů, která je v souladu s temným tajemstvím městečka. „Tento snímek jsem natáčel v krajině svého dětství. A to mi dokazuje, že nemusíte cestovat daleko, abyste to daleko dotáhli; dobrý příběh můžete natočit i doma na dvorku,“ řekl dánský režisér snímku Henrik Ruben Genz, když na festivalu přebíral Křišťálový glóbus.

Snímek byl natočen podle románu Erlinga Jepsena inspirovaného skutečnou událostí. Dánský spisovatel je také autorem předlohy k filmu Umění plakat. Obě knihy vycházejí z jeho vlastních rodinných zkušeností.

Henrik Ruben Genz (* 1959) vystudoval Národní filmovou školu v Kodani (1995), v témže roce získal jeho snímek Omveje (Křižovatky) cenu za nejlepší film a scénář na festivalu školních filmů v Mnichově. Je autorem dokumentárních i krátkých hraných snímků, z nichž nejúspěšnější Bror, min bror (Bratře, můj bratře, 1998) mu vynesl nominaci na Oscara a cenu z Berlinale. Genzův první celovečerní film Někdo jako Hodder (En som Hodder, 2003) byl oceněn porotami mnoha festivalů, mimo jiné v Chicagu, Londýně či Buenos Aires. Soutěže MFF KV se Genz poprvé účastnil v roce 2005 se snímkem Číňan (Kinamand), za který zde získal Cenu ekumenické poroty a Cenu FIPRESCI.