Veřejnost má poprvé možnost vybrat nejlepší studentský design roku 2008

Praha - Soutěž o Národní cenu za studentský design 2008 vyhlašuje Design Cabinet CZ letos poprvé. Navazuje tím ale na soutěže, které organizovalo do roku 2007 Design centrum České republiky - organizace, která byla státem zřízena v roce 1991, v loňském roce však bohužel zrušena.

Když česká vláda a Ministerstvo obchodu a průmyslu zrušily v roce 2007

Design Cabinet CZ

vypsal přes všechny nepříznivé okolnosti a bez státní finanční podpory studentskou soutěž pro rok 2008 společně s Unií výtvarných umělců ČR, Unií profesionálních designérů ČR, Asociací středních a vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory a občanským sdružením CZECHDESIGN CZ.

Design centrum ČR, zanikly s ním i všechny typy odborných aktivit včetně soutěží designu. Aby nezanikla také celostátní soutěž mladých tvůrců, jediná svého druhu v Evropě a pravděpodobně i ve světě, založil bývalý pražský tým Design centra ČR Design Cabinet CZ, který funguje pod křídly Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Cena veřejnosti

Vedle Národní ceny a ocenění Excelentní studentský design 2008, a dále Dobrý studentský design 2008 byla letos vyhlášena i cena Veřejnosti. Vítěz Národní ceny za studentský design 2008 byl sice již vybrán, ale laureát na cenu veřejnosti se stále hledá. Nejlepší studentský design může široká veřejnost vybrat prostřednictvím hlasování na webu  Hlasování bude ukončeno 21. 10. 2008 ve 24:00 hodin.

Nový (z)boží

Výstava prací, které byly přihlášeny do soutěže,se otevře v den předávání cen 22. 10. 2008 podnázvemNový (z)boží. Do soutěže se přihlásilo 120 studentů se 125 pracemi z 16 středních odborných škol a vyšších odborných škol a z 16 vysokých škol a univerzit. Studenti předkládali k hodnocení prototypy, modely, doprovodné plakáty a portfolia. Šestnáctičlenná odborná porota sestavená z nejlepších českých, moravských a slezských designérů (pedagogů, vedoucích ateliérů, kurátorů umění, šéfdesignérů firem nebo jejich majitelů s designérským vzděláním) vybrala v několikakolovém hodnocení k ocenění 21 prací. Jedna získala Národní cenu za studentský design 2008, osm ocenění Excelentní studentský design 2008 a dvanáct cenu Dobrý studentský design 2008. Další zvláštní ceny udělil Design Cabinet CZ, Unie profesionálních designérů ČR, Unie výtvarných umělců ČR, CZECHDESIGN.CZ a Národní technické muzeum.

Soutěž a výstava existují díky finanční podpoře firem:
Autodesk, Donlič Interiér, Dvořák - svahové sekačky, Eta, mmcité, Tescoma a materiálové podpoře firem Almex, Croy, Česká centra, IKEA, Mr. Tester, Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Polytrade CE, Red Bull a Student Agency.

O katalog se bez nároků na honorář postaralo ostravské grafické studio Kolektiv, o architekturu výstavy čerství absolventi Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Roman Vrtiška a Vladimír Žák, logo soutěže od Milana Sodomy vyšlo ze zadání Vyšší odborné školy grafické v Praze, autorem symbolu soutěže je Jiří Janíček. Na realizaci soutěže se bezplatně podílely dvě desítky dobrovolníků z řad designérů, milovníků designu, přátel a rodinných příslušníků Design Cabinetu CZ.  

Vydáno pod