Mamma Mia! - Muzikál pro matky a dcery

Praha – Už pátým týdnem vévodí žebříčku návštěvnosti českých kin muzikál Mamma Mia!. Jen první zářijový víkend podupávalo dvacet sedm tisíc diváků nohou do rytmu písniček skupiny ABBA, jejíž mužská půlka – Benny Andersson a Björn Ulvaeus – je autorem hudby k muzikálu, který slavil nejprve úspěch na divadelních prknech a teď i na filmových plátnech. A není divu, rozjásaná letní nálada po návštěvě kina i agent 007 v třpytivém těsném overalu stojí za návštěvu.

„Představoval jsem si sám sebe v zoufalých slzách,“ svěřil se Colin Firth v rozhovoru pro časopis Reflex ze svých obav z natáčení, kterému přecházely pověsti o přísnosti exčlenů ABBY, "a pak jsem se podíval na Pierce Brosnana a uviděl jsem tvář strnulou děsem. A Stellan Skarsgård na tom byl úplně stejně. V tu chvíli mi došlo, že v tom nejsem sám. A během půl hodiny jsme vypadali jako Andrews Sisters u jednoho mikrofonu."

Balte kufry na Aljašku…

Ano, všechny hlavní hvězdy – vedle už zmíněných mužských představitelů i Meryl Streepová, Julie Waltersová a Christine Baranski – v muzikálu tančí a zpívají jako o život. A vůbec nevadí, že ne všichni jsou zrovna kovaní pěvci.

O atmosféře i samotném natáčení mluví každý z nich jako o bezvadném zážitku, což pravda, říkají většinou herci po skoro každé premiéře, ale v tomhle snímku je veselá pospolitost uvěřitelná a i radost z pohybu v padesáti nepůsobí nepřesvědčivě jako v reklamě na mazání proti bolestem kloubů.

„Vzala jsem tu roli, abych zahanbila své dvacetileté děti. Až uvidí mé taneční kreace, budou tak pokořeny, že se budou muset odstěhovat někam na Aljašku,“ řekla Meryl Streepová, a když ji vidíte, jak skáče nad postelí metr a půl vysoko, musíte v duchu uznat, že se jí to splnilo.

ABBA forever!

Děj není nijak složitý: Dvacetiletá Sophie využije své svatby k tomu, aby zjistila, kdo je její otec. Po přečtení matčina deníku pozve všechny tři potencionální kandidáty, z čehož samozřejmě plynou lecjaké vtipné situace. Tvůrcům se ale povedlo, že příběh nepůsobí jen jako vata pro pospojování písní. I když samo sebou všichni vědí, že to tak je, žádná výplň vám do popcornu nevypadává.

Zfilmování muzikálu se svými písněmi se prý ABBA, která se na premiéře sešla po více než dvaceti letech v původní sestavě, dlouho bránila. Bála se, že výsledek bude rozpačitý. Taková opatrnost byla v tomto případě – zdá se – přehnaná, i kdyby se Mamma Mia! stala časem především nostalgickou vzpomínkou pro fanoušky ABBY a matky vdavekchtivých dcer.

Vydáno pod