Chilský umělec chce udělat z popraveného krmivo pro ryby

Kodaň - Sedmačtyřicetiletý Gene Hathorn, který v texaském vězení čeká na popravu od roku 1983, poskytne své tělo po smrti jako krmení pro ryby. Vyhověl tak žádosti chilského umělce, žijícího v Dánsku, Marka Evaristtia, který chce Hathornovo tělo využít pro svou svéráznou výstavu, při níž mají rybičky krmit návštěvníci.

Sami návštěvníci rozhodovali naopak o osudu ryb na jedné z předchozích Evaristtiho výstav, která ho přivedla na myšlenku s využitím těla. Tenkrát do několika muzeí umístil mixery, v nichž byly „nasypány“ rybičky, a lidé, kteří na výstavu přišli, mohli sami rozhodnout, zda je stisknutím knoflíku zabijí.

Cílem umělce, který už například v rámci své „tvorby“ také  prodával masové knedlíčky vyrobené s použitím jeho vlastního tuku, je podnítit úvahy o trestu smrti. Očekává, že jeho výstava povede k zákazu absolutního trestu.

Obviňování z neetičnosti považuje za pokrytecké. "Jak může někdo tak reagovat kvůli tělu, které beztak shnije, a neříkat nic, když se lidé zabíjejí? Jak můžeme v dnešní době přistupovat na to, že existuje trest smrti?" ptá se.

Kdy ke kontroverzní výstavě - podle mnohých na hranici dobrého vkusu - dojde, je zatím ve hvězdách. Hathorn se proti trestu smrti totiž odvolal, přestože naděje, že unikne popravě, je minimální. Proces se může protáhnout až na pět let.

Vydáno pod