Fidlovačka uvede drama Tennesseeho Williamse o dědičné vině

Praha - Variaci na téma manželského trojúhelníku, hru amerického dramatika Tennesseeho Williamse Sedmero hříchů, uvede v premiéře 11. září Divadlo na Fidlovačce. Na komorní scéně divadla se v režii Hany Mikoláškové objeví Denny Ratajský, Lukáš Pečenka a Tereza Bebarová v alternaci s Martinou Šťastnou.

Hana Mikolášková:

"Jediné, co mi znělo v hlavě, když jsem se k textu dostala, byl text Jima Morrisona Jezdci na bouři, kde se v jedné sloce se zpívá 'do tohoto světa vrženi, do tohoto domu vrozeni, jako pes bez kosti, jako herci bez rolí'".

Příběh jedné ženy a dvou bratrů, kteří bojují o majetek a také s nepřízní přírody - velkou povodní -, se odehrává v minulém století na americkém Jihu ve státě Mississippi, kde se Williams v roce 1911 také narodil. Hra byla na českém jevišti uvedena zatím jen jednou, v polovině 90. let v divadle v Mladé Boleslavi pod názvem Království boží na zemi.  

Dějištěm je osamělá farma Havraní hnízdo, kam se po nějaké době vrací její majitel Lot se svou novomanželkou Myrtou. Tato bývalá kabaretní zpěvačka namísto očekávaných líbánek musí čelit dokonce dvěma hrozbám: jednou je blížící se povodeň a tou druhou je setkání s Puťkou, jak opovržlivě nazývá Lot svého nevlastního bratra.

Drama odkazuje i na to, jak důležitou roli hraje v životě člověka dětství a rodina, která ho formuje. „To, co se mezi lidmi může stát, i takto 'vykloubené' věci, platí dodnes; i teď platí, že se dva bráchové kvůli baráku dostanou až na okraj,“ říká herec Lukáš Pečenka. 

Tennessee Williams patří k nejvýznamnějším představitelům moderního světového divadla, jeho Sedmero hříchů je v pořadí 59. premiérou Divadla Na Fidlovačce a zároveň otevírá třetí sezonu scény Komorní Fidlovačka.

Sedmero hříchů

Režie: Hana Mikolášková

Překlad: Ota Ornest

Hrají: Denny Ratajský (Puťka), Lukáš Pečenka (Lot), Tereza Bebarová/Martina Šťastná (Myrta)  

Premiéra 11. 9., nejbližší reprízy 13. a 24. 9.