Nový cyklus pořadů ČT o souvztažnosti mezi Francií a Českem

Praha - Česká televize vyrobila nový dokumentární cyklus, který v jednotlivých francouzských regionech mapuje stopy české historie. Pod názvem Francie s ozvěnou domova ho od září do konce roku uvádí na druhém programu. Jeho tvůrci procestovali Francii a v šestnácti zastaveních zaznamenali vzájemné historické souvztažnosti míst, událostí i osobností mezi Francií a Čechami od středověku do 20. století.

„Jezdit do Francie bylo a je stále příjemné, a ještě příjemnější je zjištění, že na mnoha místech jsme najednou dostiženi ozvěnou domova. Před námi se vynoří osoby či příběhy, které už vlastně dobře známe, spatříme umělecké vzory, jimiž jsme se často inspirovali. Všechna ta místa jsou důkazem nepopiratelné spřízněnosti, kterou můžeme pocítit, pokud však o nich vůbec víme. Přitom na území Francie takových míst můžeme najít desítky,“ říká jeden z autorů cyklu Ivan Fučík.

Už od středověku se z Čech do Francie vydávala řada známých i méně známých osobností, ať už jako poutníci, diplomaté nebo umělci. Někteří z nich také v místech svého pobytu zanechali nesmazatelnou stopu. Jiní zase do Čech přivezli nabyté vědomosti nebo předměty velké kulturní hodnoty. V tisíciletých dějinách obou zemí je mnoho společných událostí, které stojí za bližší poznání. Autoři se například vydali po stopách prvního historicky doloženého cestovatele ve Francii, navštívili bojiště u Kresčaku nebo vstoupili do pracovny Ernesta Denise v Paříži, kde doposud žádný kameraman nenatáčel.

Tvůrci dokumentárního cyklu Francie s ozvěnou domova, autor Ivan Fučík, kameraman Josef Nekvasil a režisér Jan Boněk procestovali celkem 12 000 km, aby se zastavili na zajímavých místech, která mají zcela konkrétní vztah k české historii.

Dokumentární cyklus Francie s ozvěnou domova

vznikl ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze. Seriál zahrnuje dílyAlsasko, Burgundsko, Lotrinsko, Champagne, Z Pikardie do Normandie, Kamenná Bretaň, Z jižní Bretaně k Loiře, Z Tours do Berry, Podél Loiry, Historická Paříž, Umělecká Paříž, Île-de-France, Na jih do Languedocu, Provence, Krajinou Otakara Kubína a závěrečný díl Francouzi v Praze. Od 5. září vždy v pátek na ČT2 od 17.05 hodin v rámci pořadu Brány poznání.

Vydáno pod