Japonská umělkyně představuje v Praze své evropsko-asijské umění

Praha - Nový cyklus obrazů a drobných kreseb japonské malířky Maki Na Kamury vystavuje pražská Galerie Jiří Švestka. Výtvarnice, která už léta působí v Evropě, v Česku samostatně vystavuje poprvé. Výstava potrvá do 18. října.

Obrazy japonské výtvarnice a performerky (* 1970 v Ósace) v sobě propojují tradici mystických krajin asijského umění a abstrakci evropské avantgardy. Zobrazuje okouzlení přírodou, svět snů a fantazie, místa mezi poezií a dramatem.

Maki Na Kamura:

"V současné době je mým jazykem němčina, mým obrazovým jazykem evropština a umím ji převést i do kaligrafie."

„Líbí se mi její poetika. Je to dobrá kombinace toho západního s východním. Maki má pro všechny obrazy filosofické teorie, což normální mladí evropští umělci nemají,“ říká galerista Jiří Švestka.

Vystavený cyklus obrazů nazvala Maki Na Kamura Le desespoir du peintre - „Beznaděj malíře“, vyjadřující touhu, ale také pochybnost, zda lze vůbec zachytit na plátně skutečnost a vlastní sny a prožitky.

„Moje přání je, aby byl divák vtažen do obrazu a našel si v něm svou vlastní cestu,“ říká umělkyně, která se v roce 1994 přestěhovala do Německa, kde také studovala. V současnosti působí mezi Berlínem a Dusseldorfem.