Číňané obdivují vystavovaná díla Jana Saudka a Bořka Šípka

Šanghaj - Výstavu a prodejnu otevřel počátkem týdne v čínské Šangaji sklář Bořek Šípek. Jde vůbec o první trvalou expozici českého umělce v zemi. Slavnostní otevření doplnila také vernisáž fotografií Jana Saudka, který bude v Číně vystavovat tři měsíce. Nápad zřídit vůbec první stálou výstavu českého umělce v Číně byl dílem okamžiku. Naplnění představy v neevropských podmínkách už ale tak snadné nebylo.

„Je tady šílený chaos. Nedá se udělat žádná kvalita, všechno, co dostaneme do ruky, se rozpadá. Ta preciznost, na kterou jsme na západě zvyklí, tady vůbec není,“ stěžuje si Šípek. Výtvarník do expozice dodal exponáty a postaral se také o interiér. Čínský galerista Čcheng Čang do projektu investoval. Dal i na čísla, podle kterých se z umění v Číně stává dobrý byznys. Poptávka strmě stoupá. Podle odhadů utratili Číňané loni za umělecké předměty stamilióny dolarů.

Sílící střední vrstva, ale hlavně mladí Číňané obdivují západní umění. Svědčí o tom i fakt, že na tuto vernisáž přišly stovky návštěvníků. Galerie se hned na úvod postarala o pořádný rozruch. Vystavila fotografie Jana Saudka. Ty přitom komunističtí cenzoři odsoudili jako násilnou pornografii a Čínské národní muzeum je odmítlo. Soukromé galeristy to neodradilo. „Je fantastický a přesahuje naši čínskou představivost. V Číně tmavé stránky lidské povahy ukrýváme. Jan Saudek na ně ukazuje,“ vychvaluje českého fotografa obyvatelka Šanghaje.

Výstavy současného umění byly v Číně ještě před pár lety pouhou utopií. Stejně jako výstavy zahraničních umělců. Teď se na vernisáži snoubí třeba české pivo a čínský ohňostroj a očekává se, že současný hlad Číny po západním umění naláká čím dál víc zahraničních tvůrců.