Začal italský svátek architektury

Benátky - V neděli byl pro veřejnost zpřístupněn 11. ročník architektonického bienále v Benátkách nazvaný Out There: Architecture Beyond Building. Obsahuje 23 instalací v areálu vojenských pevností Arsenal, 55 mezinárodních studií má své pavilóny v Padiglione Italia Giardini. Slavnostní zahájení se konalo 13. září v Teatro Piccolo Arsenale, v jehož rámci byla předána cena Zlatý lev architektovi Frankovi O. Gehrymu - autorovi mimo jiné Tančího domu. Bienále potrvá do 23. listopadu.

"Vzhledem k tomu, že téma letošní výstavy je Architektura víc než stavitelství, nenajdete na expozici tradiční modely. K vidění jsou spíš výtvarné instalace, digitální hry a nápady, jak by stavitelství mohlo vypadat v budoucnosti," informuje z Benátek Eva Spáčilová.

Česká republika se na bienále pravidelně střídá se Slovenskou republikou. Letos ve společném česko-slovenském pavilonu vystavuje prešovský ateliér zerozero. Téma jejich projektu Sideways spojuje architekturu a jídlo.

Italové: Architektura není jen stavba domu, ale součást života

Největší expozici má italský pavilon, který letos prezentuje výstavu nejnovějších nápadů a experimentů. Italové hledali podle slov spoluautora koncepce pavilonu Emiliana Gandolfiho nejlepší příklady nových způsobů, jak ztvárnit architekturu.

„Věci, které budou vzbuzovat představivost, lidé na ně budou mít různé názory,“ vysvětluje Gandolfi. Architektura není jen o postavení domu, ale je součástí života, vytváření prostředí kolem nás, dodává.

Autor Tančícího domu tvoří, aby synovi zaplatil studia

Jedním z nejvýznamnějších hostů přehlídky je architekt Frank Gehry, autor pražského Tančícího domu nebo Guggenheimova muzea ve španělském Bilbau. Porota ho ocenila Zlatým lvem za celoživotní dílo. "Co budu dělat dál, když už dostávám ceny za celoživotní dílo? Ještě chvíli asi tvořit budu. Někdo přeci musí synovi zaplatit univerzitu," řekl České televizi.

O benátském bienále

Mezinárodní porota, které předsedá prezident Paolo Baratta a jejímiž členy jsou Aron Betsky, Francesco Delogu, Zaha Hadid, Thom Mayne, Wolf Prix, Flavio Albanese a Luigi Centola, vybrala z předložených 782 deset vítězných projektů a 40 čestných zmiňuje.

Zastoupeno bylo 48 zemí z Evropy, Asie, Ameriky, Afriky a Oceánie. Po Itálii (381), zemi s největším počtem účastníků, následovaly Spojené státy (68), Brazílie (31), Německo a Spojené království (oba 24).

  • La Bienale di Venezia 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/411/41096.jpg
  • La Bienale di Venezia 2008 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/411/41095.jpg