Na Václaváku o Václaváku

Praha – Ve stanu na Václavském náměstí si mohou lidé jeden měsíc prohlížet fotografickou výstavu, která mapuje jak historickou podobu Václaváku, tak jeho plánovanou novou podobu. "Byl jsem fotograf života, běžný, všední život jsem si mapoval, jak šel," říká Vilém Kropp, jehož snímky vedly k nápadu výstavu uspořádat.

"Když jsem dělal v roce 2004 retrospektivní výstavu Co odnes čas, přišel jsem na fotografie z Václaváku a řekl jsem si, že je zkusím vystavit," vypráví Kropp. Každodenní tep života Václavského náměstí sledoval od padesátých do osmdesátých let minulého století jako fotograf deníku Práce. Podle jeho slov ale nešlo o záměrné fotografování, zajímal ho běžný život.

kam, kdy, na co…

  • Pořádá : Leica Gallery Prague ve spolupráci s Městskou částí Praha 1
  • Od 17. 9. do 17. 10. 2008 v galerijním stanu umístěném v dolní části Václavského náměstí Na Můstku denně od 10 do 22 hodin.
  • 23. 9. beseda na téma Jaké bylo a jaké bude Václavské náměstí (galerijní stan Na Můstku 18.00 hod.)
  • 30. 9. beseda na téma Architektonické proměny Prahy (galerijní stan Na Můstku 18.00 hod.)
  • 7. 10. autogramiáda Viléma Kroppa (16.00 hod. v Leica Gallery Prague, Školská 28, Praha 1)
  • 16. 10. beseda s Vilémem Kroppem (19.00 hod. v Leica Gallery Prague, Školská 28, Praha 1)

Nový Václavák bez aut

Jak se změní Václavské náměstí v budoucnosti napovídá návrh architekta Jakuba Ciglera. Studio Cigler Marani Architects vyhrálo urbanistickou a architektonickou soutěž o návrh úprav náměstí, které Praha vyhlásila v roce 2005.

„Měli jsme pocit, že to je to správné, jak by náměstí mělo v budoucnu vypadat. Prostor byl vyřešen jednoduše, velkoryse, vrátil se k myšlence aleje, která tam kdysi byla,“ uvádí jeden z porotců, historik architektury Zdeněk Lukeš.

Se změnou stávající podoby Václaváku by se podle něho mělo začít do dvou let. Započne rekonstrukcí budovy Národního muzea a zásadním přesunem jedné větve magistrály za muzeum a výstavbou podzemních garáží. Podle Ciglerových představ by auta z Václavského náměstí měla téměř vymizet.

Druhá výstava pod sv. Václavem

Paralelně k výstavě Na Můstku pořádá Sdružení Nového Města pražského v horní části náměstí přímo pod sochou sv. Václava výstavu fotografií studentů FAMU - Praha v proudu času -, kterou chce upozornit na nešvary v centru Prahy.

Z výstavy Na Václaváku o Václaváku
Zdroj: Vilém Kropp/Leica Gallery Prague