Londýn odstartuje zahraniční uvádění Havlova Odcházení

Londýn - Slavnostní premiérou Havlova Odcházení, které se uskuteční dnes večer v divadle Orange Tree, začíná série akcí věnovaná dramatikovi a bývalému českému prezidentovi, která potrvá až do začátku prosince.

Hru, která měla v květnu premiéru v pražském divadle Archa, přeložil tradiční překladatel mnoha českých autorů do angličtiny Paul Wilson a nastudoval umělecký šéf divadla Sam Walters. Hlavní roli kancléře Riegera hraje Geoffrey Beevers.

Kromě toho se budou v Orange Tree Theatre hrát během podzimu i Havlovy hry Horský hotel, Audience, Vernisáž a Protest. V prostorách divadla bude také výstava věnovaná Havlovi.

Walters režíroval koncem 70. let i britské premiéry starších Havlových her jako Audience, Vernisáž a Protest a výrazně přispěl k jejich popularitě v Británii. Spolu s britskými dramatiky Tomem Stoppardem a Haroldem Pinterem organizoval petice a akce na podporu Havla a českých disidentů.

„Havlova sezona“ v Londýně bude zahrnovat i promítání dokumentárního filmu Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Příští týden bude Havel také v Britské knihovně debatovat o své knize Stručně, prosím, kterou nedávno vydalo nakladatelství Portobello Books pod názvem To the Castle and Back (Na Hrad a zpátky).