Státní opera Praha hledá nového ředitele

Praha - Ministerstvo kultury vyhlásilo výběrové řízení na obsazení funkce ředitele Státní opery Praha. Oznámila to Renata Slámková z informační kanceláře úřadu. Uzávěrka pro příjem přihlášek je 30. ledna příštího roku.

Dosavadní ředitel Jaroslav Vocelka působil před svým jmenováním na jaře 2002 jako správní šéf opery. Ve funkci nahradil Daniela Dvořáka, který odešel řídit Národní divadlo v Praze. Vocelkovo funkční období končí v příštím roce. Nový ředitel by se měl ujmout funkce 1. ledna 2010, funkční období bude šestileté.

Novým uměleckým šéfem Státní opery Praha se letos 1. září stal Rudolf Krečmer. Nahradil Ingeborg Žádnou, která v červenci podala výpověď. Odešla kvůli dlouhodobým neshodám s ředitelem Vocelkou, s nímž se neshodla především na uměleckém směřování operního domu.

Žádná odešla ze Státní opery také proto, že nesouhlasila s Vocelkovým rozhodnutím neprodloužit smlouvu francouzskému šéfdirigentovi Guillaumu Tourniaireovi, který nastoupil k orchestru teprve loni v září. Podle Vocelky nebyla Tourniaireovi prodloužena smlouva na žádost umělecké rady opery.

Vocelka zastával funkci správního ředitele od roku 1998. V roce 2002 ho bez výběrového řízení jmenoval (tehdy na pět let) do funkce ředitele Státní opery ministr kultury Pavel Dostál.